play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Utvrđeno 17 nevalidnih diploma u Kantonalnoj bolnici Zenica

Revizijom diploma u javnom sektoru Zeničko-dobojskog kantona, utvrđeno je 17 nevalidnih diploma u Kantonalnoj bolnici Zenica, te jedna u Kantonalnom zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu.

Kako javlja BHRT Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je Izvještaj o realizaciji Akcijskog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije 2022-2024. za razdoble liapnj 2022. – lipanj 2023. godine, a jedna od ključnih aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije bila je revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru, sa fokusom na Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je izvršena revizija diploma 1.609 zaposlenih.

Svi slučajevi nevalidnih diploma su prijavljeni na dalje postupanje Ministarstvu unutarnjih poslova i Kantonalnom tužiteljstvu u Zenici.

Vlada je zaključkom zadužila rukovodioce tijela i institucija ovog kantona da pruže punu podršku aktivnostima koje inicira i koordinira Ured za borbu protiv korupcije, kao i da samostalno provode aktivnosti na koje su obavezani Akcijskim planom.

Vlada ZDK donijela je odluku o formiranju dva elektronska registra – Registra zaposlenih u javnom sektoru i Registra imenovanih lica u ZDK-u.

Registri će obuhvatiti sva tijela javne uprave, upravne organizacije i službe, zavode i agencije, direkcije, pravna lica s javnim ovlaštenjima, javne ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač ovaj kanton te gospodarska društva u kojima kanton sudjeluje kao osnivač ili ima osnivačka prava sa postotkom sudjelovanja sa 50 posto.

Premijerka ZDK-a Amra Mehmedić je podsjetila da je uspostava ovih registara usuglašena na sastancima s predstavnicima OEBS-misije u BiH, koja podržava korištenje digitalnih alata koji će kroz povećanje transparentnosti doprinijeti smanjenju rizika od korupcije prilikom zapošljavanja u javni sektor i imenovanja u upravljačka tijela.

Nositelj aktivnosti na izradi ovih baza podataka je Ured za borbu protiv korupcije ZDK-a, a registri će biti dostupni na službenoj stranici ZDK-a, gdje će svi građani imati mogućnost da pristupe i izvrše uvid u ove podatke.

Registar zaposlenih u javnom sektoru će sadržavati podatke o poziciji, sistematiziranom radnom mjestu, stručnoj spremi, zvanju, radnom odnosu i osnovnoj plaći zaposlenih, dok će Registar imenovanih sadržavati podatke o licima imenovanim u upravljačka tijela – upravne, nadzorne i školske odbore.

0%