if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Šta se dešava: U ovom dijelu BiH voće procvjetalo na pragu jeseni

U banjalučkom naselju Česma procvjetalo je stablo višnje.

Iako je kalendarski skoro jesen, a ne proljeće, stablo je okićeno cvijetom.

Ovo nije jedino stablo koje je pustilo svoje behare na samom kralju ljeta, jer je cvjetanje višnje, trešnje i jabuke zabilježeno u više dijelova bh. entiteta RS.

Kako je za Nezavisne novine kazao Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, ovo nije nimalo neobična situacija s obzirom na klimatske promjene koje imamo. “To se dešava kada imamo nagle promjene vremena, odnosno bile su velike količine vlage, a vegetacija je trajala dugo, te je zbog toga došlo do poremećaja na nekim voćnim sortama”, kazao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, najviše su pogođene višnja, trešnja i jabuka.

“Sve što je sada cvjetalo, na godinu neće, odnosno neće biti roda. Ove godine imali smo manje roda na svim voćnim sortama, na pojedinim čak nije bilo roda uopšte, te su zbog toga one sada pustile behar”, kazao je Dojčinović.

Kako ističe, ovo se zna desiti i u januaru, kao i februaru. “Nekada smo imali situaciju da su u ovo doba cvjetale i šljive. Mislim da ne treba paničiti, jer to nije neka velika šteta”, kazao je Dojčinović, dodajući da u budućnosti možemo očekivati još ovakvih slučajeva.

Stariji mještani u dijelovima gdje su voćke procvjetale kažu da se ovo nije prije dešavalo.

“Ja tek u posljednjih nekoliko godina pamtim da se ovo dešava, ali to nije ništa čudno, jer smo i sami svjesni koliko se vrijeme promijenilo”, kazao je jedan mještanin banjalučkog naselja Česma. Kako je dodao, pojedine voćke nisu beharale u proljeće, pa nije ni čudno što se na njima sada može primijetiti cvjetanje.

0%