if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ove godine u svijetu putovalo 43 posto turista više nego lani

U svijetu je od početka godine do kraja srpnja putovalo 700 milijuna turista ili 43 posto više nego u istom razdoblju 2022., a to je i 85 posto turista iz 2019. godine, dok bi do kraja 2023. godine taj broj mogao porasti na oko 95 posto, novi su podaci i prognoza Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Prenoseći podatke iz novog izdanja svog svjetskog barometra, iz UNWTO-a ističu da su se između siječnja i srpnja 2023. Bliski istok, Afrika i Europa najviše približili 2019. godini po broju međunarodnih dolazaka turista.

Pritom ocjenjuju važnim to što turistička potražnja ne jenjava, nego se povećava i po ocjeni iz UNWTO-a pokazuje održiv oporavak.

Za srpanj iz UNWTO-a naglašavaju da je od završetka pandemije bio najprometniji turistički mjesec u svijetu sa 145 milijuna međunarodnih putnika, što pokazuje da se turizam snažno oporavlja u svim dijelovima svijeta, ali i prilagođava novim okolnostima i potražnji.

Novo izdanje Svjetskog barometra UNWTO-a otkriva da je jedina regija u svijetu koja je u sedam mjeseci 2023. premašila rezultat iz 2019. godine Bliski istok, s 20 posto više međunarodnih dolazaka turista, a slijede Afrika i Europa s 92 odnosno 91 posto.

Sjeverna i Južna Amerika su u sedam mjeseci 2023. dostigle 87 posto dolazaka turista iz 2019., a za Aziju i Pacifik iz UNWTO-a kažu da se po dostupnim podacima oporavak turizma također ubrzao na oko 60 posto razine dolazaka stranih turista prije pandemije.

Na temelju podataka i informacija s tržišta, UNWTO predviđa da bi do kraja 2023. međunarodni turizam mogao doći do 95-postotne razine međunarodnih dolazaka turista prije pandemije.

“Izgledi za posljednji ovogodišnji kvartal ukazuju na nastavak oporavka, ali umjerenijim tempom nakon vrhunca ljetne sezone. Očekuje se da će ponovno otvaranje Kine i drugih azijskih tržišta i odredišta nastaviti poticati putovanja”, kažu iz UNWTO-a.

0%