if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nadbiskup Vukšić predvodio Svetu misu o 30. obljetnici stradanja zeničkih Hrvata

U nedjelju, 17. rujna 2023., u crkvi sv. Josipa u Zenici, nadbiskup Vukšić, u suslavlju sa župnicima zeničkih župa, predvodio je Euharistijsko slavlje prigodom obilježavanja „30. obljetnice stradanja zeničkih Hrvata u Domovinskom ratu“.

Na početku Misnog slavlja sve okupljene pozdravio je domaći župnik don Davor Topić. Pozvao je na dostojno i provsdno sjećanje na svij osoba koji su nosile svoj križ i križ svog naroda u minulom ratu. Na kraju pozdrsvnog govora pozdravio je nadbiskupa Vukšića i izrazio radost ubog dolaska i očinske riječi koju će uputiti, zatim svećenike, veleposlanika R. Hrvatske u BiH gosp. Ivana Sabolića i župljane svih zeničkih župa, predstavnike medija i svima poželio „dobrodošlicu u naš grad Zenicu“.

S osjećajima velike zahvalnosti pozdravio je članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a grada Zenice: Udrugu dragovoljaca i veterana, Hrvatsku Udrugu ratnih i vojnih invalida i Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata, kao i sve branitelje HVO-a Zenice. Pozdravio je i provincijalnu glavaricu sestara uršulinki iz Zagreba s. Mihaelu Dumbović ističući da njezina nazočnost potvrđuje životni hod sestara uršulinki sa svojim narodom i u Zenici.

U svojoj nadahnutoj propovijedi nadbiskup Vukšić je poručio : „Na ovo Euharistijsko molitveno slavlje, kao zajednica Isusovih vjernika, okupljeni smo u povodu 30. obljetnice stradanja zeničkih Hrvata. Molimo posebice za one koji su izgubili svoje živote sa željom da ih milosrdni Gospodin nagradi vječnim životom. Jednakim molitvama pratimo također sve prognane, ranjene i zatočene. U svoje molitve na poseban način uključujemo i sve preživjele, koji su u toj tragediji izgubili članove svojih obitelji, prijatelje i poznanike, domove, imanje i zavičaj. I neka ih sve dragi Bog blagoslovi kako njihova duboka bol i teško sjećanje iz prošlosti u njima ne bi ugušili zdrav ljudski ponos i potisnuli kršćansku krepost. Molimo također za ovaj grad i sve njegove stanovnike sa željom da ih sve dragi Bog blagoslovi slogom, mirom, svakom vrstom napretka i iskrenim radom na međusobnom pomirenju, oprostu i uspostavi društvene pravde“.

Svoju propovijed nadbiskup je zaključio pozivom na praštanje.

0%