play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Preminuo hrvatski pjevač Milo Hrnić

Nakon duge i teške bolesti, umro je legendarni pjevač Milo Hrnić, doznaje Dubrovački dnevnik. Imao je 73 godine.

Hrnić je prodao više od milijun nosača zvuka, izdao je 20 albuma i preko 200 pjesama. Tri puta je tijekom 80-ih bio pobjednik splitskog festivala s pjesmama Vrati se, Dalmacijo, ljubav si vječna i Dobra večer prijatelji, hitovima koji se i danas rado slušaju i pjevaju.

Dubrovčani su ga s Terezom Kesovijom 2004. godine proglasili pjevačem stoljeća grada Dubrovnika.

Rođen je u glazbenoj obitelji 3. veljače 1950. godine. Njegov polubrat Antun Simatović bio je osnivač Poklisara – gospel pop benda, aktivnog od 1974. do 1988. godine. Hrnić upravo za polubrata Antuna kaže da je bio njegov najveći glazbeni i životni uzor. Roditelji su Milu krstili imenom Bože, kojeg je dobio po djedu. Majka ga je od milja prozvala Milo, pa su ga upravo po tom imenu poznavali prijatelji i profesori u školi. Ime je službeno promijenio tek kad se ozbiljno počeo baviti glazbom.

Nakon što je završio srednju školu, Hrnić je otišao ploviti. 1965. godine je kao pomorac u Indijskom oceanu doživio strašno nevrijeme. Zajedno s ostatkom posade sudjelovao je u akciji spašavanja dvadeset lokalnih ribara koji su doživjeli brodolom i ističe kako je neopisiv osjećaj spasiti nečiji život, piše Biografija.com.

Hrnić taj događaj navodi kao jedan od najsretnijih u njegovom životu. Za ono što su učinili, bili su proglašeni počasnim građanima luke Bombaj. Nakon višegodišnje prekooceanske plovidbe, Hrnić je odlučio da više neće ići ploviti pa se posvetio svojoj najvećoj ljubavi, glazbi.

Za vrijeme rata Milo se povukao sa scene iz obiteljskih razloga. Tad se zaposlio u jednom hotelu u Cavtatu i proveo je deset godina baveći se turizmom, jer kako sam kaže, samo od pjevanja se nije moglo živjeti. Zbog bolesti i obiteljskih problema duže vremena je izbivao sa scene, ali je u prosincu 2008. napravio povratnički koncert u Splitu.

Iako je često naglašavao koliko voli svoj rodni Dubrovnik, za Split je govorio da je “majka njegove karijere” i “da nema Splita i Splićana, ne bi bilo ni njega”. Upravo zato je izabrao Split kao grad u kojem je održao svoj povratnički koncert

Sa suprugom Dubravkom, koja se također bavila glazbom, Milo Hrnić je u braku bio gotovo pedeset godina, a zajedno su imali dva sina, Srđana i Antu. Srđan je iznenadno preminuo 2020. godine.

0%