play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U SBk evidentirano 56 slučajeva obiteljskog nasilja, samo Jajce i Vitez imaju stan za žrtve

Aktualiziranje načina zaštite žrtava nasilja u obitelji, nakon stravičnog ubojstva u Gradačcu, još jednom je potvrdilo da se ovoj zemlji u svim oblastima, pa i socijalnoj zaštiti, najčešće, umjesto prevencijom i uzrocima, bavimo posljedicama. Poseban problem su podijeljene nadležnosti u socijalnoj zaštiti, različita zakonska rješenja po kantonima, nedostatak stučnog osoblja u centrima za socijalni rad, tvrde socijalni radnici sa višedecenijskim iskustvom.

Na našu adresu stigla je jučer još jedna strašna priča o nasilju nad ženom. Naime, u Turbetu kod Travnika pretučena je žena od strane supruga pred bebom od 19 mjeseci. Razlog svemu je taj što je žena htjela posjetiti svoju obitelj s kojom se njen suprug nije u najboljim odnosima. Suprug je fizički nasrnuo na svoju ženu, nanoseći joj ozljede udarcima šaka u glavu, u predjelima oka, nosa i usta, nakon čega je dotični pobjegao sa lica mjesta.

Općina Jajce, zahvaljujući financijskoj podršci Veleposlanstva Njemačke te lokalne zajednice, prije desetak godina prva je u Srednjobosanskom kantonu osigurala stan za smještaj žrtava obiteljskog nasilja i trgovine ljudima. Stan za žrtve ima i općina Vitez, ali je sve to nedostatno.

„Gdje su tu obiteljska savjetovališta? U centrima za socijalni rad nemate psihologa, pedagoga, nemate socijalnih radnika“, govori Indira Mehić-Čejvan, direktorica Centra za socijalni rad Jajce.

Jer, kaže, u zemlji koja je potpisala i obavezala se na provedbu svih međnarodnih konvencija, ne postoji infrastruktura za njihovo provođenje, pa se onda, umjesto otklanjanja uzroka, najčešće bavimo posljedicama. Uz smještaj u stanove, koriste se i usluge sigurne kuće u Zenici.

„Posljedice su, kad govorimo sa ekonomskog osnova, puno skuplje nego da ulažemo u jačanje porodičnih odnosa“, dodaje Mehić-Čejvan.

Glasnogovornik Uprave policije MUP-a SBK-a Hasan Hodžić navodi kako su policijski službenici u SBK-u u prvih šest mjeseci ove godine evidentirali 56 kaznenih djela nasilja u obitelji – to predstavlja povećanje za pet djela u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

„Ono što je najbitnije reći da ni jedna osoba koja treba tu neku vrstu oblika pomoći nije ostala na cesti – svaka osoba smještena prikladno, Ministarstvo financijski sve pokriva te troškove“, ističe ministar zdravstva i socijalne politike SBK-a Anto Matić (HDZ BiH).

Fatima Čajlaković socijalna je pedagoginja u zeničkoj Medici: „U 2023. godini u sigurnu kuću Medica sa područja SBK-a bilo je zbrinuto osam osoba. Bilo je i djece koja su žrtve nasilja roditelja iz imućnih obitelji“.

Za razliku od ostalih kantona, Srednjobosanski još nema besplatnu pravnu pomoć za žrtve, koje ni u zakonu nisu prepoznate kao socijalna kategorija.

0%