play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Svjetski je dan demokracije

Danas se obilježava Međunarodni dan demokracije. Generalna skupština UN je 2007. donijela odluku o proglašenju 15. rujna za Međunarodni dan demokracije, pozivajući sve članice, vladine i nevladine organizacije da ubuduće taj dan obiljažavaju kao dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala.

U okviru projekta PRAGG – proaktivni građani i građanke, bit će organizirani razgovori sa građankama i građanima na ulicama Banjaluke, Bijeljine, Čapljine, Gacka, Gradačca, Gradiške, Ilijaša, Jablanice, Laktaša, Modriče, Mostara, Nevesinja, Sanskog Mosta, Sarajeva, Tešnja i Tuzle.

Na ovaj način želi se pokazati koliko je značajno sudjelovanje građanki i građana u donošenju svih odluka u sferi političkog i javnog života, a sve u cilju uspostavljanja i održavanja demokratskog upravljanja, vladavine prava, socijalne uključenosti i ekonomskog razvoja.

Rezolucija o proglašenju Međunarodnog dana demokracije usvojena je konsenzusom u Generalnoj skupštini UN-a. Tada je potvrđen stav da je “demokracija univerzalna vrijednost, zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sustav i u potpunosti sudjeluju u svim aspektima života.

0%