if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Dubioza Kolektiv slavi 20 godina, objavili svoja dva albuma na vinilu

Povodom 20 godina rada, Dubioza Kolektiv po prvi put predstavlja svoja dva prekretnička albuma na vinilu. Od danas u prodaji su dva kultna izdanja – Firma Ilegal i 5 do 12. Ovo je tek početak jer uskoro planiraju objaviti i ostale albume u ovoj rođendanskoj vinilnoj kolekciji.

“To su prvi albumi koje smo izdali na našem jeziku. Ako volite Dubioza Kolektiv, a niste fejzbukaš, instagramdžija, tiktoker, youtuber, spotifajdžija niti dizeraš, nego ste nekim slučajem gramofondžija, našiljite svoje gramofonske iglice, jer su prva dva vinila odštampana, a ostali stižu uskoro”, izjavljuje bend povodom svojih prvih vinilnih izdanja.

Firma Ilegal treći je studijski Dubiozin album, originalno objavljen 2008. godine. Od ukupno 8 pjesama, izdvojili su se singlovi Svi u štrajk i Šuti i trpi, a kao gosti u dvije prilike pridružili su im se Frenkie (u pjesmi Dosta) i Gino Banana iz Kultur Shocka (u pjesmi Stav). Najveći hitovi ipak sa ovog albuma, su pjesme koje su vremenom postali klasici – Blam i Vlast i policija.

Svega dvije godine kasnije, otkucalo je 5 do 12, i u tom trenu Dubioza je bila na putu da postane najveći nezavisni bend regije. Izdvajaju se pjesme Vidi, vidi, vidi (gdje se kao gost pridružio Saša Lošić), Kokuz i, naravno, Walter. Ovaj album direktno je lansirao grupu u headline slotove najvećih pozornica regije i pokrenuo internacionalnu karijeru.

Oba izdanja, kao i uostalom cjelokupna njihova diskografija, bili su dostupni su za besplatan download na službenoj web stranici benda. Tada su, u vrijeme objava istih, upravo to bili prekretnički diskografski potezi koji su osigurali da fanovi najbrže dođu do Dubiozine muzike. Danas, na navršena dva desetljeća rada, kako bi proslavili ovu okruglu brojku živciranja ministara, Dubioza Kolektiv donosi serijal limitiranih vinila svih svojih albuma.

0%