play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Snažna oluja u Libiji odnijela više od dvije tisuće života

U snažnoj oluji na istoku Libije, koja je donijela obilne oborine i poplave, prema podacima tamošnjih vlasti poginulo je više od dvije tisuće ljudi, a tisuće su nestale.

Prema istim izvorima, oštećene su dvije brane, brojne zgrade, kuće i ceste. Vlasti su proglasile izvanredno stanje. Zatvorene su škole i trgovine, uveden je policijski sat. Zatvorene su i četiri glavne naftne luke. 

Dužnosnici Crvenog polumjeseca izvijestili su da je situacija na poplavljenim područjima katastrofalna. 

Više od 1000 tijela pronađeno je u istočnom libijskom gradu Derni nakon što su ga pogodile poplave, rekao je u utorak ministar u vladi na istoku zemlje, dodajući da se očekuje da će konačni broj biti vrlo velik.

“Vratio sam se iz Derne. Vrlo je katastrofalno. Tijela leže posvuda – u moru, u dolinama, ispod zgrada”, rekao je Reutersu telefonom Hichem Chkiouat, ministar civilnog zrakoplovstva i član odbora za hitna stanja.

“Broj tijela pronađenih u Derni je veći od 1000”, rekao je. Očekuje da će konačni broj biti “stvarno, jako velik. Ne pretjerujem kada kažem da je 25 posto grada nestalo. Mnoge, mnoge zgrade su se srušile.”.

Dužnosnici u administraciji koja vodi istočni dio podijeljene zemlje rekli su u ponedjeljak da je najmanje 2000 ljudi poginulo u poplavama, iako nije bilo odmah jasno na čemu se temelji ta procjena.

Dužnosnici su rekli da su još tisuće nestale u poplavi, za koju su rekli da je odnijela cijele četvrti nakon pucanja brana iznad grada.

Video podijeljen na Facebooku, koji Reuters nije mogao neovisno potvrditi, prikazuje desetke tijela prekrivenih dekama na pločnicima u Derni.

Libija je politički podijeljena između istoka i zapada, a javne službe su se raspale od pobune koju je 2011. podupirao NATO i koja je potaknula godine sukoba.

Međunarodno priznata vlada u Tripoliju ne kontrolira istočna područja.

Nakon što je prošli tjedan pogodila Grčku, oluja Daniel je u nedjelju zahvatila Sredozemlje, poplavivši ceste i uništivši zgrade u Derni, te pogađajući druga naselja duž obale, uključujući drugi najveći libijski grad Benghazi.

0%