if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nakon sedam dana spašen speleolog iz pećine u Turskoj

Spasioci su izvukli američkog speleologa iz pećine u Turskoj nakon što je proveo više od sedam dana zarobljen 1.000 metara ispod ulaza, priopćio je Savez speleologa Turske. Timovi spasilaca došli su iz svih dijelova Europe u pećinu Morka u planinama Taurus na jugu Turske kako bi pomogli Marku Dickeyu, iskusnom 40-godišnjem speleologu kojem je pozlilo 2. rujna i koji je imao krvarenje u stomaku, prenosi Glas Amerike (VOA).

On je bio na istraživačkom zadatku u trećoj po dubini pećini u Turskoj.

Dickey je bio suviše slab da bi se sam popeo do izlaza, pa su ga spasioci iznijeli na nosilima, praveći česte pauze.

Amerikancu je pomoć prvo pružio mađarski ljekar u pećini 3. rujna. Potom su doktori i spasioci na smjenu brinuli o njemu. Uzrok Dickeyevog lošeg zdravlja nije poznat.

Najveći izazov za spasioce bile su strmi vertikalni dijelovi pećine, kao i prolazak kroz blato i vodu sa niskom temperaturom. Tu je bio i psihički element, zbog činjenice da je Dickey ostao dugo u mračnoj pećini. Oko 190 stručnjaka iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske i Turske sudjelovalo je u akciji spašavanja, među njima i liječnici, bolničari i iskusni speleolozi.

Akcija spašavanja počela je u subotu pošto su doktori dali Dickeyu infuziju i transfuziju, a potom utvrdili da bi on mogao da započne naporan uspon. Prije nego što je počela evakuacija, spasioci su prvo morali da prošire uske pećinske prolaze, da postave konopce pomoću kojih su podizali nosila i namjeste privremene kampove na putu do izlaza.

Dickey je poznat u svjetskim speleološkim krugovima i sam je kao spasilac sudjelovalo u brojnim međunarodnim ekspedicijama. On je sa još nekoliko ljudi bio u ekspediciji mapiranja 1.276 metara duboke pećine Morka za potrebe Speleološkog društva Anadolije. Dickeyju je pozlilo 2. rujna, ali je tek sljedećeg jutra o svom stanju obavijestio ljude na površini zemlje.

0%