play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Za neke učenike u BiH danas počinje nova školska godina

Za mnoge od učenika osnovnih i srednjih škola na području Bosne i Hercegovine nastava u novoj školskoj godini počinje 1. rujna. U školske klupe danas će sjesti učenici u četiri kantona na području Federacije BiH, dok će za učenike preostalih šest kantona nastava početi prvi ponedjeljak u rujnu. Nastava počinje 1. rujna za osnovce i srednjoškolce na području bh. entiteta Republika Srpska, a 4. rujna u Brčko Distriktu.

Prema informacijama s kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, školska 2023./2024. godina počinje 1. rujna u četiri kantona (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski Goražde i Kanton Sarajevo), dok će u preostalih šest kantona nastava početi u ponedjeljak, 4. rujna – Posavski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Unsko-sanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10.

– Na osnovu trendova kretanja broja učenika u prethodnom razdoblju, procjenjujemo da će oko 167.000 učenika osnovnih škola i oko 67.000 učenika srednjih škola, početkom školske 2023./24. godine, sjesti u školske klupe – navode u informaciji za Fenu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Jasna Duraković, u svoje i u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, čestitala je početak nove školske godine svim nastavnicima i učenicima. U priopćenju dostavljenom jučer iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, ministrica Duraković ističe, među ostalim, da će to ministarstvo i dalje pružati snažnu podršku i davati doprinos razvoju predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te da je ovogodišnji naglasak na suradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja, čime se želi osigurati potpuna podrška u svim segmentima obrazovnog sistema u Federaciji BiH.

– Ponosno ističemo da smo, unutar protekla tri mjeseca, aktivno surađivali s kantonalnim ministarstvima da bismo osigurali podršku u razvoju obrazovnog sistema. S posebnim entuzijazmom, najavljujemo obećano osiguranje financijskih sredstava za nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. To će se realizirati putem rebalansa proračuna, uz već postojeće projekte i inicijative – navodi se, među ostalim, u tom priopćenju.

Na web stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske navodi se da nova školska godina u tom bh. entitetu počinje 1. rujna i da će Vlada Srpske osigurati besplatne udžbenike za skoro 50 posto od ukupnog broja učenika osnovnih škola. U školske klupe osnovnih škola u RS sjesti će oko 8.900 prvačića, a u prve razrede srednjih škola dosad je upisano oko 9.440 učenika.

Na području Brčko Distrikta nastava počinje u ponedjeljak, 4. rujna. Prema informacijama iz pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje te za srednje obrazovanje, u novu školsku godinu polazi oko šest tisuća osnovaca, a u prve razrede četiri srednje škole upisano je dosad 708 učenika.

0%