if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

SBK: 500 osnovaca manje nego prošle godine

Učenici u Srednjobosanskom kantonu u ponedjeljak se vraćaju u školske klupe, a u novoj školskoj godini bit će ih manje nego ikada.

Po riječima kantonalnog ministra obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojana Domića, trend smanjenja broja učenika nastavljen je i ove godine.

– Kada je u pitanju broj učenika koji pohađaju osnovnu školu, koji su nam referentna točka, on iznosi 18.020 učenika. Toliko ih treba krenuti u osnovnu škole, a nažalost nastavljen je trend smanjenja, pa je ove školske godine u kantonu 499 učenika manje u osnovnim školama. Pad nije toliko vidljiv u prvim razredima, ali, evo, kad se zbroje svi razredi dobijemo takve podatke. Kad su u pitanju srednje škole, taj broj je također nešto manji – kazao je Domić.

Sve škole u Srednjobosanskom kantonu u novoj školskoj godini koristit će eDnevnik, uz mogućnost istovremenog korištenja i odjeljenske knjige. Vođenje odjeljenske knjige u papirnom formatu važi samo za prvo polugodište, dok će od drugog polugodišta u školskoj 2023/24. godini, sve škole na području SBK voditi isključivo elektronski dnevnik.

Elektronski dnevnik za osnovne i srednje škole predstavlja modul informacijskog sistema EMIS koji je razvijen za potrebe digitalnog vođenja pedagoške evidencije u osnovnim i srednjim školama.

Primjenom ovog modula olakšava se proces vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije u osnovnim i srednjim školama, što ima za cilj, među ostalim, unaprjeđenje saradnje s roditeljima, odnosno njihovu stalnu informiranost o uspjehu učenika.

Uvođenje elektronskog dnevnika u osnovnim i srednjim školama predstavlja važan aspekt informatizacije i digitalizacije obrazovnog sistema u Srednjobosanskom kantonu, naveli su iz vlade.

0%