if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Međunarodni je dan nestalih osoba, u BiH se trenutno traga za 7.500 ljudi

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan nestalih osoba, a samo u Bosni i Hercegovini se nakon proteklog rata traga za više od 7.500 osoba.

Na ovaj dan se prisjećamo i odajemo počast desecima tisuća osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, počinjenim zločinima protiv čovječnosti ili uslijed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. kolovoz, koji su proglasili Ujedinjeni narodi, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu.

U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dva desetljeća nakon rata, traga se za više od 7.500.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih je ujedno i prilika da se još jednom skrene pažnja svim nositeljima vlasti kako je ovo jedno od najznačajnijih pitanja ljudskih prava s kojim se suočava, ne samo BiH nego i druge države bivše Jugoslavije, jer, rješavanje sudbine tisuće nestalih osoba prije svega je obaveza vlasti, kao civilizacijska i moralna obaveza i prema žrtvama i prema obiteljima žrtava, ali i društvu u cjelini. 

0%