play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

EP BiH za Rudnik ‘Zenica’ odobrila 7,4 milijuna KM

Novoimenovana Uprava JP Elektroprivreda BiH danas je, na prvoj sjednici, odobrila za RMU „Zenica“ avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 milijuna KM, s ciljem izmirenja obaveza prema zaposlenicima Rudnika za lipanj i srpanj 2023. godine, te deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje koja je u potpunosti obustavljena 25. srpnja.   

Kako se ističe u priopćenju Elektroprivrede BiH, RMU „Zenica“ se obavezao  na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati osiguranje potrebnih količina za rad TE „Kakanj“, osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućiti kontinuitet  u proizvodnom procesu. 

Imajuću u vidu skori period nižih temperatura koje otežavaju uvjete za eksploataciju, Uprava JP Elektroprivreda BiH smatra da je neophodno poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje isporuka uglja iz svih rudnika Koncerna, preduprijediti obustave rada i omogućiti nesmetani rad tremo postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sistema, kao i stabilno snabdijevanje kupaca.

0%