if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Francuska uvela novi prometni znak. Što mislite koje je njegovo značenje?

Novi prometni znak je već postavljen u Lyonu, Grenobleu i Strasbourgu, a uskoro će se moći vidjeti i na pariškoj obilaznici, kao i još nekim prilaznim višetračnim cestama. U primjenu je uveden još 2020. godine, a kako piše Revija HAK, može biti aktivan samo tijekom određenog vremena, odnosno uključivati se na digitalnim portalima, kao što su razdoblja prometnih gužvi.

Radi se o prometnom znaku u obliku simbola dijamanta na monolitnoj podlozi, najčešće plavoj, uz bijeli obrub. Funkcija mu je da signalizira kako se radi o prometnoj traci rezerviranoj za vozila car poolinga, električna vozila, taksije i autobuse.

Recimo i kako će ova traka na pariškoj obilaznici (Périphérique) dogodine biti rezervirana za sudionike OI-ja, odnosno prijevoz sportaša i službenog osoblja. 

Za nepoštovanje ovog znaka, odnosno vožnju u rezerviranoj traci, plaća se kazna do 135 eura. Prometne trake nadzirat će posebni radari, dok će kaznu plaćati vozači s manje od dva putnika u vozilu, stoji u glasilu Sortir A Paris.

Prometni znak se već može vidjeti u većim francuskim gradovima.

0%