play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Rekordna posjećenost Sarajevu tijekom SFF-a

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo tijekom trajanja 29. Sarajevo Film Festivala u Kantonu Sarajevo oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti.

Od 11. do 18. kolovoza 2023. u Kantonu Sarajevo prijavljen je dolazak 34.157 gostiju, a ostvareno je više od 76.810 noćenja. Ukoliko ove brojke uporedimo s prethodnim godinama vidljivo je povećanje dolazaka za 33,7% u odnosu na 2022. godinu i 47,5% u odnosu na 2019. godinu. Broj noćenja veći je za 34,5% u odnosu na 2022. godinu i 52% u odnosu na 2019. godinu.

Najviše gostiju zabilježeno je iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, SAD, Njemačke, Turske, UAE, Saudijske Arabije… Gosti su se zadržavali u prosjeku dvije do tri noći.

“Naglašavamo da se radi o prijavljenim smještajnim objektima, te da je gostiju bilo mnogo više od navedene statistike, budući da u Kantonu Sarajevo rade neprijavljeni smještajni objekti. Također, tijekom ljetnih mjeseci i godišnjih odmora veliki broj gostiju stiže iz dijaspore koji borave u vlastitim objektima ili kod porodice/prijatelja”, navodi se u priopćenju.

Između ostalog, navedeno je kako statistika pokazuje i da i prije početka Sarajevo Film Festivala smo imali povećan broj gostiju, te očekujemo da će zbirni statistički izvještaj za kolovoz biti bolji od prethodnih.

“Završetkom Sarajevo Film Festivala ne završava ljeto u Sarajevu te pozivamo turiste da i u narednom razdoblju posjete Kanton Sarajevo i brojne turistčke atrakcije. Naš kalendar Sarajevo Summer Fest traje do kraja rujna i nudi zanimljive zabavne, kulturne, sporske i druge sadržaje, a isti su dostupni na našim društvenim mrežama visitsarajevo.ba. Hvala svima kojima je Sarajevo bio izbor za posjetu ovog ljeta”, navodi se.

0%