play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Udvostručen broj migranata koji pristižu brodovima u Italiju

Više od 100.000 migranata pristiglo je ove godine brodovima u Italiju, objavio je Rim, što je više nego dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Od početka godine do jučer je 100.938 ljudi stiglo u Italiju brodom, u odnosu na 48.295 u istom razdoblju 2022. godine, navodi se u izvješću ministarstva unutarnjih poslova.

Ministarstvo je navelo da taj broj uključuje 10.290 maloljetnika bez pratnje, što je najveći broj za to razdoblje od 2017. godine. Ako se ovaj trend dolazaka nastavi, ukupan broj migranata u godini mogao bi premašiti rekord iz 2016. od 181.000 ljudi.

Ove godine je najviše migranata došlo iz Gvineje, Obale Bjelokosti, Egipta i Tunisa.

Mnogi migranti odlučuju se na opasno putovanje preko Sredozemlja kako bi stigli do Italije, a time i Europske unije, iz zemalja poput Libije i Tunisa. Česta su izvješća o smrtnim slučajevima nakon potonuća pretrpanih brodova s migrantima u moru.

Prema podacima UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u Sredozemlju je od početka godine nestalo 2096 osoba za koje se pretpostavlja da su se utopile.

Talijanska desničarska premijerka Georgia Meloni proglasila je izvanredno stanje u cijeloj zemlji još u travnju.

Italija na europskoj razini radi na sklapanju sporazuma sa sjevernoafričkim državama kako bi spriječila isplovljavanje brodova s migrantima prema Europi.

0%