if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Povećan broj poziva SOS crvenoj liniji u BiH

Nakon trostrukog ubojstva u Gradačcu povećan je broj poziva upućenih SOS crvenoj liniji za žrtve nasilja. Za poziv se ne odlučuju samo žrtve nasilja, već i građani koji se žele informirati na koji način mogu prijaviti saznanja o nasilju nad ženama u njihovom okruženju.

Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu, kaže nam da je nakon tragedije u Gradačcu zabilježeno enormno povećanje broja upućenih poziva.

“Telefon non-stop zvoni, zovu žene i kažu da su uplašene, da ih je strah, posebno žene koje su žrtve i koje su se prepoznale, identificirale, dodatno su uplašene i pitaju se šta će se njima desiti i traže ohrabrenje da prijave nasilje institucijama jer sada imaju još manje povjerenja da će dobiti adekvatnu zaštitu”, objašnjava Hodžić-Lemeš.

Kaže nam da je o ukupnom broju poziva nezahvalno govoriti jer nije vršena analiza trenutnog perioda u odnosu na isti period prošlog mjeseca ili godine. Međutim, navodi da je nakon stravičnog zločina počinjenog u Gradačcu SOS crvenu liniju u Kantonu Sarajevo pozvalo 30 građana.

“Mogu reći da je došlo sigurno do povećanja poziva i za 200 posto. Zovu nas žene koje su žrtve nasilja, traže pomoć, ali zovu i građani kako bi se informirali na koji način da nagovore žrtvu nasilja koju poznaju da prijavi nasilje. Ne zovu samo žrtve i možemo reći da se podiže svijest građana”; ističe Hodžić-Lemeš.

SOS crvena linija 033 222 000 je broj telefona koji građanima Kantona Sarajevo, i šire, omogućava da tijekom 24 sata prijave bilo koji oblik nasilja u obitelji: fizičko, psihološko, seksualno i ekonomsko nasilje.

“SOS telefon je najbrži servis na koji se može dobiti adekvatna informacija, a čak i intervncija, jer SOS operaterke imaju mogućnost da pozovu policiju i upute na adresu gdje se nasilje dešava. Također, ukoliko neko svjedoči nasilju, vidi da se nasilje dešava, može anonimno prijaviti i SOS operateri će poslati policiju”, zaključuje Hodžić-Lemeš.

Na području Federacije BiH u funkciji je i telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u obitelji, dok je u entitetu Republika Srpska uspostavljena SOS linija 1264.

0%