play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Građani u Jablanici tražili pooštravanje kazni za počinitelje nasilja nad ženama

Brojni građani Jablanice i susjednih gradova okupili su se u srijedu na prosvjednom skupu u Jablanici kako bi podigli svoj glas protiv nasilja nad ženama i pružili podršku sugrađanki Enisi Klepo.

Prošloga tjedna 28-godišnju Enisu Klepo na radnom mjestu pretukao je njezin poslodavac. Ovaj slučaj izazvao je žestoku reakciju javnosti te je više udruga iz Mostara, Sarajeva, Jablanice i Konjica organiziralo skup kako bi se još jednom ukazalo na problem nasilja nad ženama i potrebu bolje zaštite radničkih prava.

U svojim zahtjevima iznesenim na skupu u Jablanici, predstavnici nevladinih organizacija zatražili su žurno i ubrzano postupanje institucija u slučaju nasilja nad Enisom Klepo, zatim kaznenu odgovornost za nasilnika i sudionika u nasilju te transparentno procesuiranje u skladu s važećim zakonodavstvom.

Zatraženo je i ojačavanje pravnih mehanizama, odnosno pooštravanje kazni za počinitelja nasilja nad ženama i učinkovito provođenje zakona kako bi se osiguralo da svaki slučaj bude procesuiran u skladu sa zakonom.

Aktivisti su poručili kako je krajnje vrijeme da s radom počne Zavod za besplatnu pravnu pomoć Hercegovačko-neretvanske županije. Zatražili su i pristup kvalitetnoj i stručnoj podršci za žrtve nasilja, zatim dosljednu provedba Zakona o radu FBiH, kao i što skorije izmjene ovoga zakona kako bi se vratilo dostojanstvo radnicima, te provedbu međunarodnih konvencija čiji je Bosna i Hercegovina potpisnik.

Po riječima predsjednice Udruženja žena „Most“ iz Jablanice Ćamile Imamović, fizički napad na Enisu Klepo počinjen od njenog poslodavce, pogodio je sve žene, a posebice aktivistice koje se bore za ženska prava.

– Našoj sugrađanki Enisi, koja se usudila javno progovoriti o nasilju i onome što joj se dogodilo, želimo čestitati i zahvaliti joj na njezinoj hrabrosti. Treba raditi na tome da se žene ohrabruju da prijavljuju nasilje i treba apelirati na institucije da rade odgovorno svoj posao kako bi ljudima vratili povjerenje – kazala je Klepo.

Dodala je kako brojni slučajevi nasilja u bh. društvu ostanu neprijavljeni jer ljudi nemaju povjerenja u institucije koje bi ih trebale štititi.

Aktivistica Udruženja „Inicijativa građanki/na Mostara“ Aldijana Trbonja-Tule kazala je kako broj prijavljenih slučajeva nasilja u BiH predstavljaju tek vrh ledenog brijega, pogotovo kada se radi o nasilju u obitelji.

– U ovom konkretnom slučaju radi se o nasilju na radnom mjestu, i to o fizičkom nasilju, što je u okviru Zakona u radu. Slučajevi nefizičkog nasilja, odnosno mobbinga, jako se rijetko prijavljuju i mi imamo podatak Ombudsmena BiH da je u prvih 11 mjeseci 2022. godine prijavljeno samo 36 slučajeva mobbinga. Zanimljivo je da su najveći broj slučajeva mobbinga prijavili muškarci – kazala je.

Dodala je kako žene uglavnom ne prijavljuju slučajeva nasilja, kako na radnom mjestu, tako ni u obitelji, i to iz više razloga.

– Razlozi su nepovjerenje u sistem, strah, a najčešće su ti razlozi egzistencijalne prirode. Mi trebamo ohrabriti sve žrtve nasilja, bilo da se radi o muškarcima ili ženama, da to prijave, a u slučaju Enise Klepo moramo pažljivo pratiti cijeli proces do kraja i reagirati ako pravosudne institucije ne odrade svoj posao kako treba – zaključila je Trbonja-Tule.

0%