play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Plutajući restoran u Norveškoj gdje večera košta 400 eura

U zapadnom dijelu Norveške, na predivnom fjordu Hardanger, novootvoreni restoran Iris postao je internetski hit.

Zahvaljujući svojoj neobičnoj lokaciji na plutajućoj umjetničkoj instalaciji i jedinstvenom konceptu objedovanja, restoran je brzo postao viralan na TikToku. Samo 24 osobe svake noći mogu sudjelovati u večeri koja traje šest sati, a restoran je već sada potpuno rezerviran do listopada.

Prema informacijama na internetskoj stranici restorana, sve počinje vožnjom brodom iz obližnjeg grada Rosendala, sa stajanjem i dobrodošlicom u obliku malih zalogaja kod kuharice Anike Madsen na otoku Snilstveitøy. 

Nakon toga gosti dolaze do plutajuće umjetničke instalacije koja nosi naziv Salmon Eye (hrv. Lososovo oko), gdje večer započinje multisenzornim podvodnim iskustvom. Gosti zatim prelaze u blagovaonicu gdje se služi degustacijski meni upotpunjen impresivinim pogledom na fjord i obližnji planinski lanac.

Cjelokupan jelovnik restorana još uvijek nije poznat, no ono što znamo jest da tijekom šest sati i kroz 18 sljedova gosti mogu očekivati okuse okoline u kojoj se nalaze, s naglaskom na lokalne i održive proizvode. Jelovnik je osmišljen kako bi ispričao priču o izazovima i prijetnjama globalnom prehrambenom sustavu, ali i predstavio nove ideje za budućnost visoke gastronomije.

Za ovu jedinstvenu večeru gosti će morati izdvojiti 3200 norveških kruna, što je otprilike 399 eura, s opcijom doplate za vino za dodatnih 2500 kruna (približno 267 eura) ili bezalkoholna pića za 1500 kruna (oko 160 eura).

No, oprez za one s posebnim prehrambenim potrebama, zbog sezonske i lokalne prirode jela, vegani, vegetarijanci i oni s određenim dijetalnim ograničenjima neće biti usluženi.

Iza ovog jedinstvenog projekta stoji mlada danska kuharica Anika Madsen, koja se preselila na otok Snilstveitøy, nedaleko od plutajuće umjetničke instalacije, kako bi se potpuno saživjela s nordijskom okolinom, gdje pronalazi sastojke za svoja jela u obližnjim vodama i planinama.

Salmon Eye, plutajući dom restorana Iris, najveća je plutajuća umjetnička instalacija na svijetu, a financirala ga je Eide Fjordbruk, održiva ribarnica koja se bavi uzgojem lososa. Ova čelična instalacija koja je visoka preko 14 metara i prostire se na četiri razine (iznad i ispod vode) djelo je arhitektonskog studija Kvorning Design.

0%