play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Hoće li biti uvedena neradna nedjelja u cijeloj FBiH?

Na jesen Vlada Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi razmatrati zakonske izmjene kojima bi se obaveznim proglasilo zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom i u dane praznika. Plan je da se zakonom izjednači praksa na nivou cijelog entiteta, a koja je do sada bila parcijalna.

Da bi nedjelja trebala biti neradni dan za trgovce, suglasna je većina upitanih građana.

“Zaslužuju. Zaslužuju čak i subutu. Zaslužuje više radnika jer ih je mali broj i zbog toga se radi i subotom i nedjeljom, a i prekovremeno. Na kraju krajeva, svatko tko misli da je to lako nek se stavi i prohoda u tuđim cipelama, pa da vidi kako je. Nitko ne želi ostavljati svoje obitelji, prijatelje, socijalni i društveni život“, “Nedjelja je uvijek slobodan dan bio, zato mislim da je bolje da se ne radi nedjeljom“, samo su neki od komentara.

U Federaciji BiH u pripremi su izmjene zakona po kojem bi nedjelja za trgovce u Federaciji BiH konačno bila neradna. Buduće izmjene zakona čije razmatranje je rezervirano za jesen ove godine, u velikoj mjeri bit će prepisane od susjedne Hrvatske, sa jednom razlikom – u Bosni i Hercegovini će sve nedjelje u godini biti neradne.

“Naravno postoje tu izuzeci, određenih trgovina kao što su suvenerinice, pekare, benzinske pumpe, dežurne ljekarne i slično, a to će biti izuzeto i naravno što bude Stožer civilne zaštite u slučaju nekih elementarinh nepogoda odredio“, kazao je Amir Hasičević, federalni ministar trgovine.

Sindikati pozdravljaju odluku. Bojazan poslodavaca da će se promet iz Federacije preliti u Republiku Srpsku, a koja nema uređenu ovu oblast na nivou enititeta, ne smatraju opravdanom.

“Ukoliko veliki poslodavci zaista usuglase da će se ti trgovački lanci pridržavati takvih stvari, onda nam je manja bojazan šta će se dešavati sa Republikom Srpskom. Mi tu apeliramo i na svijest građana i oni su svjesni da radnici u trgovini imaju svoj slobodan dan“, naglašava Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza sindikata Bosne i Hercegovine.

Ugostitelje će, čini se, zabrane rada ovaj put zaobići. Ipak, nadaju se da se do jeseni neće ništa promijeniti.

“Sigurno bi se to u ovakvom vremenu, kada većina ugostitelja jedva opstaje, odrazilo na njihovo poslovanje. Međutim, nijedna zemlja u okruženju nema zabranu rada ugostiteljskih objekata, tako da mi bi bili prva zemlja“, ističe ugostitelj Senad Džanić.

Inicijativa o neradnom danu usvajana je selektivno i to u Mostaru, Čapljini, Livnu, Kiseljaku i Goraždu, na osnovu općinskih ili kantonalnih propisa. Sanski Most koji je prije dvije godine donio ovu odluku, nedavno ju je ukinuo.

U kontekstu neradne nedjelje uvijek je otvoreno pitanje: Da li bi radnici radije radili nego odmarali da im je primjerice, rad nedjeljom više plaćen?

0%