play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Travnik: Dani dijaspore donose raznovrsan program, kao i veliki koncert Zdravka Čolića

Druga po redu kulturno-zabavna i gospodarska manifestacija “Dani dijaspore” u organizaciji Općine Travnik, ove godine će se održati u razdoblju od 31. srpnja do 05. kolovoza, 2023. godine u Travniku.

Organizatori manifestacije najavljuju raznovrsan i zanimljiv program koji se službeno otvara promocijom knjige “Otac”, mlade spisateljice i novinarke Glorije Lujanović, a koja će se održati u ambijentu tvrđave Stari grad. Već narednog dana autor Enver Palalić predstavit će izložbu fotografija “Bosnom Hodim”.

Predsjednik organizacijskog odbora manifestacije i pomoćnik načelnika u Službi za razvoj, gospodarstvo i vangospodarstvo Azem Ejubović je kazao da je manifestacija koncipirana tako da se sadržaji odvijaju na više lokacija u Travniku, te da i ove godine “Dani dijaspore”, pored održavanja brojnih kulturno-zabavnih sadržaja, prije svega predstavljaju odličnu priliku za druženje, brojne gospodarske susrete i uspostavljanje suradnje.

Ejubović je dodao da manifestacija donosi i veoma značajno stručno predavanje na temu “Društvo i mentalno zdravlje” dr. Esada Boškaila, kao i edukativnu radionicu Vere Klopčić pod nazivom “Romi u Bosni”. Također, naveo je i da će se tom prilikom održat i promocija knjige autora Fadila Mešana “Stotinu godina travničkog fudbala 1920 – 2020 u riječi i slici”, kao i književno-muzičko veče “Patuljci s Plave vode”uz Rusmira Agačevića – Rusa, Mirka i Nebojšu Adžaipa i Roberta Augustinovića.

Kao kruna, ovogodišnje manifestacije najavljen je veliki koncert nadaleko popularnog Zdravko Čolić, koji će se održati na stadionu PKSC “Pirota”, a za koji, kako su naveli vlada ogroman interes javnosti.

Glasnogovornica Općine Travnik Aldijana Dizdar je kazala da se manifestacijom “Dani dijaspore” nastoji očuvati i ojačati veza sa nekadašnjim stanovnicima općine Travnik, koji su svoje rodno mjesto zamijenili prebivalištem u inostranstvu.

“Posebno zadovoljstvo nam pričinjava kada u ovim ljetnim mjesecima primjećujemo kako Travnik vrvi domaćim i stranim turistima, ali i brojnim posjetiteljima iz dijaspore, što nam potvrđuje da je zapravo veza sa svojim rodnim krajem neraskidiva i da svi se ipak vraćamo na mjesto nastanka”, istaknula je Dizdar na kraju.

0%