if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

SAD prikriva dugogodišnji program koji proučava neidentificirane leteće objekte (NLO)

Svjedočenje umirovljenog bojnika Davida Gruscha pred nadzornim pododborom Predstavničkog doma Kongresa pridonijelo je rastućem interesu za svijet UAP-ova (neidentificiranih zračnih fenomena), službenog izraza koji američka vlada koristi umjesto NLO-a. I demokrati i republikanci sve su više provodili istraživanja u tom području kao problemu američke nacionalne sigurnosti, strahujući da bi svjedočanstva pilota mogla biti povezana s američkim neprijateljima.

Republikanski zastupnik Glenn Grothman, koji je predsjedao raspravom panela, na duhovit je način pozdravio publiku na početku saslušanja. Dobro došli u najuzbudljiviji pododbor u Kongresu ovog tjedna, rekao je.

Grusch je otkrio da ga je 2019. godine voditelj vladine radne skupine za UAP-ove zamolio da identificira visoko povjerljive programe povezane s misijom radne skupine. U to vrijeme, Grusch je bio zadužen za američki Nacionalni ured za izviđanje, agenciju koja upravlja američkim špijunskim satelitima.

Tijekom svojih službenih dužnosti obaviješten sam o višedesetljetnom programu pronalaženja mjesta padova UAP-a i obrnutog inženjeringa i pristup tome bio mi je odbijen, rekao je tijekom svjedočenja Grusch.

Što se tiče mogućnosti izvanzemaljskog života, Grusch je rekao da je američka vlada vjerojatno bila svjesna “neljudskih” aktivnosti još od 1930-ih.

Pentagon je opovrgnuo Gruschove tvrdnje, a glasnogovornica američkog Ministarstva obrane Sue Gough dala je samo šturo obrazloženje.

Nismo otkrili nikakvu provjerljivu informaciju koja bi potkrijepila tvrdnje da su bilo kakvi programi u vezi s posjedovanjem ili obrnutim inženjeringom izvanzemaljskih materijala postojali u prošlosti ili postoje trenutačno, poručila je Gough.

Njezina se izjava, međutim, nije bavila UAP-ovima za koje se ne sumnja da su izvanzemaljski objekti.

Grusch je tvrdio da je postao vladin zviždač nakon što je otkrio, te se suočio s odmazdom jer je progovorio o temi NLO-a. Suzdržao se od davanja konkretnih pojedinosti o taktici odmazde pozivajući se na istragu koja je u tijeku.

Neke od taktika koje su koristili da me povrijede i profesionalno i osobno bile su vrlo brutalne i vrlo neugodne, rekao je u svjedočenju pred Kongresom.

Dvostranački interes za Gruschove tvrdnje postavio je ozbiljniji ton od prethodnih saslušanja, u kojima su sudjelovali zviždači, pri čemu su zastupnici obiju stranaka željeli saznati više o NLO-ima i vladinim UAP programima. Zastupnik Jamie Raskin, doktor medicine, naglasio je potrebu za stvarnom transparentnošću i sustavima izvješćivanja kako bi se razjasnili ti fenomeni.

Neki zastupnici kritizirali su Pentagon jer nije dao više informacija u povjerljivom brifingu ili objavio slike u javnosti. Na ranijim ročištima dužnosnici Pentagona prikazali su video snimljen iz vojnog aviona F-18 koji prikazuje jedan oblik nalik na balon.

U prosincu su dužnosnici Pentagona izvijestili da su primili nekoliko stotina novih izvješća otkako su pokrenuli napore za istraživanje viđenja NLO-a.

Nismo vidjeli ništa, a još smo vrlo rano, što bi nas navelo da vjerujemo da je bilo koji od objekata koje smo vidjeli izvanzemaljskog podrijetla. Svaki neovlašteni sustav u našem zračnom prostoru smatramo prijetnjom sigurnosti, izjavio je ranije Ronald Moultrie, podtajnik američkog ministarstva obrane za obavještajne poslove i sigurnost.

0%