if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

UNICEF preporučuje zabranu mobitela u školama

Pametne telefone treba zabraniti u školama kako bi se riješila nepažnja učenika tijekom nastave, poboljšalo samo učenje i pomoglo u zaštiti djece od cyber maltretiranja, preporuke su UNESCO-a, UN-ove agencije za obrazovanje, znanost i kulturu.

UNESCO je priopćio da postoje dokazi da je prekomjerna upotreba mobilnog telefona povezana sa smanjenim obrazovnim učinkom i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost djece.

Navodi se da UNESCO-ov poziv na zabranu pametnih telefona poslao jasnu poruku da digitalna tehnologija u cjelini, uključujući umjetnu inteligenciju, uvijek treba da bude podređena “viziji obrazovanja usmjerenoj na čovjeka” i da nikada ne zamjenjuje interakciju licem u lice s nastavnicima.

UNESCO je upozorio one koji su i tvorci “novih metoda učenja” na nepromišljeno prihvatanje digitalne tehnologije, tvrdeći da bi njen pozitivan utjecaj na ishode učenja i ekonomsku efikasnost mogao biti precijenjen, a da nešto što je novo nije uvijek nužno i bolje.

“Ne predstavljaju sve promjene napredak. Samo zato što je nešto novo i tek osmišljeno, ne mora značiti da bi trebalo biti odmah primijenjeno svugdje”, zaključuje se.

S obzirom na to da je internet učenje sve češće, posebno na univerzitetima, iz UNESCO-a apeliraju da se ne zanemaruje “društvenu dimenziju” obrazovanja u kojem studenti imaju predavanja licem u lice.

“Digitalna revolucija ima nemjerljiv potencijal, ali, kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulirati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti načinu na koji se koristi u obrazovanju”, rekla je generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay, prenosi Guardian.

Iako bi tehnologija potencijalno mogla otvoriti mogućnosti za učenje za milijune stanovnika na planeti, koristi su bile nejednako raspoređene, a mnogi siromašniji ljudi iz cijelog svijeta su bili praktično isključeni, navodi se.

Digitalna obrazovna infrastruktura bila je skupa, a njeni ekološki troškovi često podcijenjeni.

0%