play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

FEDRA: Najbolja predstava je “Ženski snovi” – Kazališta mladih Korifej

Festivalska magija u Bugojnu u četvrtak, 20. srpnja doživila je svoj ovogodišnji kraj. 51. Najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava „Ženski snovi“ – Kazalište mladih Korifej.

Teatarski festival BiH – Fedra, Bugojno, od 13. do 20. srpnja bugojanskoj publici su amaterska kazališta predstavila svoje radove, ali i presjek i stanje u amaterskom pozorištu Bosne i Hercegovine. Zasigurno je da će bugojanska publika, kao i sudionici kako u natjecateljskom, tako i u revijalnom dijelu Festivala sa sobom ponijeti nove uspomene, poznanstva, ali i dalju motivaciju za razvoj amaterskog kazališta u Bosni i Hercegovini.

Svečana dodjela nagrada i proglašenje pobjednika 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA upriličena je u na otvorenom, ispred Kulturno-sportskog centra Bugojno. Stručni žiri u sastavu: Dženita Imamović-Omerović (predsjednica žirija), Božana Bijelić i Adrijana Gavrić, donio je sljedeće odluke: Nagrada za životno djelo za doprinos razvoju teatra kao i predanosti u radu sa djecom i mladima dodjeljuje se: Seadu Đuliću – umjetničkom direktoru MTM-a Mostar. Pohvala ansamblu predstave ide za „Bardovce“ DP Eko Art Bugojno za istraživački postupak i promišljanje tema koje su za ovaj uzrast jako važne.

I „Pred njom je život“ Teatar Fedra Bugojno za sjajnu partnersku igru i hrabrost da se progovori o poziciji žene u društvu. Nagradu za najboljiu scenografiju osvaja Suad Avdagić za predstavu „Bašeskija, san o Sarajevu“ UG za pozorišnu djelatnost SCENA Živinice, JU BKC Živinice.

Nagrada za najbolju kostimografiju ide Lidiji Bilić za kostimografiju u predstavi „Oblaci“ Hrvatsko amatersko kazalište Travnik. Nagrada za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka osvaja Vuk Milojević za autorsku muziku i dizajn zvuka za predstavu „Pomračenje“ Gradskog pozorišta Trebinje. Nagrada za najbolji autorski projekt ide ansamblu predstave „Sizif od Bosne“ amaterskog pozorišta Neretva Konjic. Nagradu za nabolju kolektivnu glumačku igru osvaja „Pomračenje“ Gradsko pozorište Trebinje.

Nagrada za najboljeg mladog glumca i glumicu ide Vedadu Naimkadić za ulogu Žutog u predstavi „Hoću kući“ pozorišta mladih Tuzla i Srednja „Suvremeno-umjetnička škola“ Tuzla, koji je na vjeran način prikazao slijepog dečaka sa društvene margine. Najboljom mladom glumicom proglašena je Muris Bušatlić za ulogu Willy-a u predstavi „Bradovce“ DP Eko art Bugojno – uvjerljiva scenska igra, odlična dikcija i prisustvo na sceni.

Emana Tabaković nagrađena je za ulogu u predstavi „Smrt je moja ljubav“ MTM Mostar, koja sa izuzetnom unutarnjom radnjom i lakoćom pokreta približava nas svijetu mladih osoba koji se bore sa depresijom. Nagradu za najbolju mušku ulogu osvaja Darko Kurtović za ulogu Igora u predstavi “Pomračenje” Gradsko pozorište Trebinje. Nagradu za najbolju žensku ulogu osvaja Amila Beširović za ulogu Tanje u predstavi „Hoću kući“ Pozorišta mladih Tuzla i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla.

Nagrada za najbolju režiju ide u ruke Adnanu Mujkiću za predstavu „Hoću kući“ – Pozorište mladih Tuzla i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla. Žiri je sve odluke donio jednoglasno.

0%