if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U Bugojnu otvoren 51. Teatarski festival FEDRA

Svečanim otvorenjem sinoć je u Bugojnu započeta sedmodnevna magija 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA.

Kao i svake godine, Festival je tradicionalno počeo u Galeriji Kulturno-sportskog centra Bugojno izložbom slika “Iskorak u mjestu” Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine posvećenoj Mirsadu Konstantinoviću.

Izložba predstavlja radove Konstantinovića, jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih grafičara srednje generacije, koji je preminuo 2008. godine. 

Nakon izložbe, ispred Kulturno-sportskog centra Bugojno, upriličeno je svečano otvorenje Festivala koje je bilo podržano mnoštvom teatarskih zaljubljenika, te sponzora. 

Gledatelji i zaljubljenici teatra će imati priliku pogledati devet predstava u natjecateljskom dijelu, a program će biti popraćen bogatim revijalnim dijelom festivala.

Publika će danas, drugog dana festivala, imati priliku pristustvovati promociji knjige Tine Laco “Bosanskohercegovačka teatrologija – nakon Drugog svjetskog rata” u 11 sati, te dvjema predstavama – u revijalnom programu, AP “Neretva” Konjic sa monodramom “Bujrum moji” u 19 sati i UG za pozorišnu djelatnost “Scena” Živinice – JU BKC Živinice “Bašeskija, san o Sarajevu”, u natjecateljskom programu u 20.30. Drugi dan Festivala će završiti okruglim stolom, najavili su organizatori.

U natjecateljskom programu 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA svoje mjesto su našle teatarske trupe iz Travnika, Živinica, Trebinja, Konjica, Mostara, Tuzle, Nove Bile i Bugojna sa svojim predstavama. To su: Hrvatsko amatersko kazalište Travnik sa predstavom „Oblaci“ (Elvis Bošnjak) u režiji Ante Bilića; UG za pozorišnu djelatnost „Scena“ Živinice – JU BKC Živinice sa predstavom „Bašeskija, san o Sarajevu“ (Darko Lukić) u režiji Suada Avdagića i Murata Hasanagića; Gradsko pozorište Trebinje – Kulturni centar Trebinje sa predstavom „Pomračenje“ (Paolo Genovese, Miloš Lučić) u režiji Miloša Lučića; Amatersko pozorište „Neretva“ Konjic sa predstavom „Sizif od Bosne“ (Ajdin Tinjak) u režiji kolektiva; Mostarski teatar mladih sa predstavom „Smrt je moja ljubav“ koja je autorski projekt Seada Đulića; Pozorište mladih Tuzle i Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla sa predstavom „Hoću kući“ (Po motivima teksta „Kući“ Ljudmile Razumovske, adaptacija: Amila Beširović) u režiji Adnana Mujkića; Kazalište mladih „Korifej“ sa predstavom „Ženski snovi“ (Ana Dragozet) čiju režiju i dramaturgiju potpisuje Anela Križanac; Dječije pozorište Eko Art Bugojno sa predstavom „Bardov’ce“ (prema ideji L. Vejd) – dramaturgiju i režiju potpisuje kolektiv. Naposljetku, tu je i tradicionalno predstava Teatra FEDRA Bugojno, „Pred njom je život“ (Amel Ugarak po motivima tekstova Maje Pelević i Mire Gavrana) u režiji Amela Ugarka.

0%