play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Španjolska: Ove godine u utrkama s bikovima ozlijeđeno 35 osoba

Šest osoba je ozlijeđeno danas u prigodi posljednje utrke bikova na Dan svetog Firmina u Pamploni, na sjeveru Španjolske, pa se ukupan broj ozlijeđenih u ovogodišnjoj svečanosti što privlači turiste iz cijeloga svijeta popeo na 35.

Posljednja utrka koja je trajala nešto više od dvije minute, završila se prijemom pet osoba u bolnicu, ali nijedna ozljeda nije posljedica nabadanja na rogove, rekla je glasnogovornica sveučilišne bolnice u Navarri. Među hospitaliziranima, dvije osobe su teže ozlijeđene, dodala je, jedna je zadobila “nagnječenje prsnog koša” a druga “ozljedu glave”, dodala je Marta Martin.

Crveni križ je priopćio da je šestom trkaču pružena liječnička njega u ambulanti u areni u Pamploni. Ove godine ozlijeđeno je ukupno 35 ljudi, ali nijedan nije kritično. Najneobičnija je svakako ozljeda 58-godišnjeg Nizozemca koji je zadobio manju posjekotinu testisa od udarca rogom.

Na proslavi svetog Firmina koja se svake godine održava od 6. do 15. srpnja, stotine trkača u bijelim majicama ili košuljama i s crvenim rupcem na glavi pokušavaju svako jutro u 8.00 sati tijekom osam dana približiti se što više šesterim bikovima za borbu na trkalištu dugom 850 m kroz uske gradske uličice do arene.

Utrka koju je 1926. u svom romanu “”Sunce se ponovo rađa” ovjekovječio Ernest Hemingway, privlači turiste iz cijeloga svijeta. Svake godine u puštanju bikova (“encierros”) ozlijede se desetci ljudi, a bude i mrtvih.

Od 1911. kada se počela voditi statistika, najmanje je 16 ljudi izgubilo život. Zadnja žrtva je pala 2009. kada je bik na rogove nabo 27-godišnjeg Španjolca.

0%