play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Pripazite na roaming i korištenje mobitela tijekom putovanja van BiH

Regulatorna agencija za komunikacije uputila je danas važnu obavijest za građane Bosne i Hercegovine u kojoj podsjeća korisnike na pravilnu upotrebu roaming usluga kako ne bi došlo do visokih troškova prilikom upotrebe mobilnog telefona.

Naime, na osnovu Sporazuma o smanjenju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana iz 2019. godine, korisnici mogu pozivati, slati poruke i koristiti mobilni internet po cijenama domaćeg prometa za istu uslugu.

Međutim, unutar regije Zapadnog Balkana operatori mogu ograničiti količinu korištenja mobilnog interneta u skladu sa politikom primjerenog korištenja. Operator je obavezan obavijestiti korisnika da li njegov tarifni paket podliježe limitu potrošnje, te koliko limit iznosi. Do kršenja politike primjerene potrošnje može doći ukoliko korisnik ima veću potrošnju usluga u roamingu u regiji Zapadnog Balkana u odnosu na domaću potrošnju ili duži boravak u zemljama regije Zapadnog Balkana u odnosu na BiH tijekom razdoblja od četiri mjeseca.

U tom slučaju, operator može korisniku naplaćivati dodatnu naknadu na domaće maloprodajne cijene za potrošnju roаming usluga o čemu je obavezan korisnika unaprijed upozoriti.

U državama koje su izvan regije Zapadnog Balkana, sav promet (odlazni pozivi, dolazni pozivi, SMS poruke i prenos podataka putem mobilne mreže) korisniku se obračunava prema cjenovniku operatora u zavisnosti od zone kojoj pripada država u kojoj se korisnik nalazi (iz koje poziva, šalje SMS poruke ili koristi prenos podataka putem mobilne mreže), te o odredišnoj zoni (državi) u koju se upućuje poziv. Cijene dolaznih poziva zavise od zone (države) u kojoj se korisnik nalazi.

Prije odlaska u inostranstvo, Agencija preporučuje korisnicima da kontaktiraju matičnog mobilnog operatora kako bi se informirali da li imaju u ponudi tarifne opcije koje će im omogućiti korištenje usluga roaminga po povoljnijim uvjetima.

0%