if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Domić: Višak kadra angažirat će se kao asistenti za podršku u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju

Problem viška prosvjetnih radnika zbog smanjenog broja djece u školskim klupama Vlada Kantona Središnja Bosna riješit će angažiranjem viška kadra kao asistenata za podršku u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju.

Nastavak je to višegodišnje prakse kojom se nastoji pomoći ovoj populaciji, ali i prosvjetnom kadru koji uslijed konstantnog smanjenja broja odjela i broja učenika ostaje bez radnog mjesta.

Resorni ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) kazao je kako Vlada na ovaj način želi zadržati višak kadra u sustavu obrazovanja.

“Za narednu sjednicu Vlade mogu najaviti da ćemo ponovno donijeti zaključak da se svima onima koji su tehnološki višak u razrednoj nastavi, ponudi da budu ili asistenti u nastavi ili da budu dijelom našeg programa predškole. S time nastavljamo s praksom od ranije da praktično imamo što manje tehnološkog viška. Naravno, bit će gubitka norme, to ne možemo baš tako jednostavno riješiti, ali bar jednim dijelom ćemo pokušati zadržati te ljude u sustavu obrazovanja”, rekao je Domić.

Na području županije, kaže Domić, 300-tinjak je djece s poteškoćama u razvoju koji trebaju podršku u nastavi, a asistenata nema dovoljno.

“Skoro 300 djece s poteškoćama u nastavi treba određeni vid podrške, a mi godišnje putem federalnog programa, preko Zavoda za zapošljavanje angažiramo 50-ak asistenata, nešto bude još naših volontera, ali taj broj nije dovoljan. S ovim ljudima kojima nudimo da ostanu u radnoj odnosu, da imaju plaću, da pomognu u tom dijelu, to je jedna humana gesta prema roditeljima i djeci s poteškoćama u razvoju”, ocijenio je Domić.

0%