if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Travnik: Implementiran prvi online sistem za registraciju biznisa u FBiH

U Općinskom sudu u Travniku implementiran je prvi online sistem za registraciju biznisa u FBiH za koji je Vlada Švicarske osigurala 1,3 milijuna dolara. Ovim se sistemom ubrzava i pojednostavljuje registracija gospodarskih subjekata te jača konkurentnost FBiH za nova ulaganja.

Nakon digitalizacije arhivske građe, što je preduvjet za početak online sistema za registraciju privrednih subjekata, nakon RS-a i Distrikta Brčko, prvi pilot projekt za FBiH implementiran je u travničkom Općinskom sudu. Njime se gospodarstvenicima i potencijalnim ulagačima smanjuje dosadašnji administrativni teret, te olakšava i ubrzava registracija biznisa – i to iz vlastite kuće.

Goran Dujić, predsjednik Općinskog suda Travnik, istaknuo je kako će ovo ovo omogućiti gospodarstvenicima SBK-a da puno lakše ostvaruju svoja prava, sa puno manje troškova: „Da imamo jako transparentan rad i da budemo predvodnici jednog sjajnog projekta koji će u skorije vrijeme zaživjeti u svim sudovima FBiH“.

„Vlada Švicarske je uložila 1,3 milijuna dolara u ovaj projekt i zaista se radujemo da smo uspjeli pokrenuti ovaj sistem Travniku. Općinski sud u Travniku je sud koji već dugo godina prednjači u svim reformama kada je pravosuđe u pitanju“, kazalaje Chantal Felder, zamjenica direktora za suradnju Ambasade Švicarske u BiH.

Početak rada ovog sistema, koji će umnogome olakšati sve ono zbog čega su gospodarstvenici i budući ulagači do sada gubili vrijeme i novac, veoma je važan korak i bitan pokazatelj spremnosti Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

Ministar pravde FBiH Vedran Škobić (HDZ BiH) naveo je kako će ovo omogućiti lakši pristup građanima i gospodarstvenicima te da je to zaista jedan korak ka EU.

Projektom kojim su odabrani u Travniku će, kažu, tijekom rada uočavati probleme, ali i njihovi iskusni suci nudit će rješenja i komentare koje će koristiti i ostali sudovi u Bosni i Hercegovini.

0%