play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Prvi toplotni val u ovoj godini stiže u BiH

– Prvog dana predstojećeg vikenda u Bosni se očekuje djelomično sunčano vrijeme, a u Hercegovini više sunca. Drugog dana vikenda na čitavom dijelu BiH bit će sunčano uz blagi porast temperature – kaže Dženan Zulum, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

A onda već od ponedjeljka, 10. srpnja, temperature će u svim krajevima BiH rasti i kretat će se u unutrašnjosti zemlje oko 30, a u Hercegovini i do 36 stupnjeva Celzijusa.

Prema riječima Zuluma, u narednom tjednu svjedočit ćemo prvom toplotnom valu u ovoj godini.

– Kako bude tjedan odmicao, temperature će rasti. Prema sadašnjim pokazateljima, pred kraj narednog tjedna u Hercegovini se očekuje i do 40 stupjeva Celzijusa – ističe Zulum.

Kaže kako će se već od nedjelje stanovnici Hercegovine suočiti sa tropskim noćima.

– Minimalna temperature tijekom noći neće padati ispod 20 stupnjeva, a kako tjedan bude odmicao one će se popeti i na 23 stupnja Celzijusa. Koliko će se toplotni val zadržati, u ovom trenutku teško je točno prognozirati, ali prema trenutnim podacima, cijeli naredni tjedan bit će izuzetno toplo bez padalina.

Zbog najavljenih visokih temperatura iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda apeliraju na građane, posebno osjetljive kategorije, djecu, starije osobe, kronične bolesnike i trudnice, da u razdoblju od 11 do 17 sati svoje obaveze na otvorenom svedu na minimum.

– Oni koji ne mogu na more, pored jezera i rijeke, savjet je da osvježenje potraže na obližnjim planinama gdje će ipak biti malo svježije i ugodnije. Savjet je i da se građani u narednim danima adekvatno odjenu. Neka odjeća bude od prirodnih materijala svijetle boje. Glavu zaštititi šeširom ili kačketom, a oči sunčanim naočalama. Na izložene dijelove kože, prije izlaska iz kuće, preporuka je nanijeti preparat sa odgovarajućim zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Također, bih savjetovao svima da uvijek sa sobom nose flašu vode – kazao je Zulum za Faktor

0%