if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Odobreno 303 milijuna eura za četiri nova infrastrukturna projekta u BiH

Europska komisija je 30. lipnja objavila novi financijski paket za podršku financiranju 14 vodećih investicionih projekata u oblasti prometa, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na zapadnom Balkanu. Među njima su i četiri infrastrukturna projekta koja se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a zemlja će dodatno ostvariti korist i od četiri regionalna projekta.

Kako je priopćeno iz Delegacije EU u BiH novi paket vrijedan 2,1 milijardu eura je za ubrzanje europske perspektive zapadnog Balkana.

Ukupna vrijednost 14 novih vodećih investicijskih projekata na zapadnom Balkanu je 2,1 milijardu eura. Taj iznos uključuje bespovratna sredstva EU u vrijednosti 528 milijuna eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose samih zemalja zapadnog Balkana.

Investicije se realiziraju kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja zajedničku financijsku platformu Europske komisije, financijskih organizacija, država članica EU i Norveške s ciljem unapređenja suradnje u investicijama javnog i privatnog sektora u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regije i doprinosa europskim integracijama zapadnog Balkana. Investicijski okvir je glavno financijsko sredstvo za sprovođenje ambicioznog ekonomskog i investicijskog plana EU za zapadni Balkan.

Od ukupno 528 milijuna eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelila regiji, za Bosnu i Hercegovinu je namijenjeno 303 milijuna eura za četiri značajna projekta koji će građanima pružiti konkretne koristi u smislu unapređenja prometa, čiste energije i životne sredine. Ukupna investicija omogućena ovim grantovima, zajedno sa pozajmicama od međunarodnih financijskih institucija, iznosi 788 milijuna eura.

Riječ je o sljedeća četiri odobrena projekta: Putni koridor Vc: Poddionica autoputa Ozimice – Poprikuše. Tim investicijskim projektom će se izgraditi 11,9 km autoputa na Koridoru Vc, od Ozimica do Poprikuša, uključujući pet tunela i devet mostova.

Putni koridor Vc: Dionica autoputa Mostar Sjever – Mostar Jug: Tim investicijskim projektom će se izgraditi 14,2 km autoputa na Koridoru Vc, s početkom prije petlje Mostar Sjever i završetkom nakon petlje Mostar Jug.

Projekat unapređenja sustava vodosnabdijevanja u Sarajevu: Cilj tog projekta je smanjenje gubitaka vode zamjenom ili sanacijom zastarjelih cjevovoda, pumpnih stanica i bunara, čime će se omogućiti poboljšanje postojećih i priključivanje oko 4.000 novih priključaka za domaćinstva. Projekat ima za cilj poboljšanje ukupne efikasnosti vodosnabdijevanja u širem području Kantona Sarajevo.

Sanacija Crpne hidroelektrane Čapljina: Sanacija Crpne HE Čapljina je neophodna kako bi se povećao udio obnovljivih izvora energije i smanjile emisije ugljenika. Projektom će se sanirati oprema Crpne HE Čapljina, čime će se osigurati proizvodni i crpni potencijal za još 15 godina rada.

Bosna i Hercegovina će ostvariti dodatnu korist od četiri vodeća regionalna projekta ukupne vrijednosti 944 milijuna eura, od čega EU osigurava 142 milijuna eura u vidu bespovratnih sredstava: Program sigurnog i održivog prometa (SSTP); GGF: Promoviranje zelenog kreditiranja na zapadnom Balkanu (II); Održiv pristup financijama za poduzetništvo – SAFE; te Go Digital na zapadnom Balkanu.

0%