if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Mostarsko sveučilište prvo u BiH dobilo podršku Erasmus+ projekta

Europsko povjerenstvo objavilo je jučer rezultate poziva 2023 Erasmus+ Inicijative europskih univerziteta, koja pruža podršku savezima visokoškolskih ustanova. 

Prema objavljenim rezultatima, popis je proširen za sedam novih saveza europskih sveučilišta, te sada ukupno 50 saveza obuhvaća više od 430 visokoškolskih ustanova u 35 zemalja. Poziv za 2023. godinu prvi put je otvorio mogućnost visokoškolskim ustanovama iz zemalja Zapadnog Balkana, koje nisu povezane s programom Erasmus+, da sudjeluju kao punopravni partneri u pozivu.

Kao jedan od devet partnera Europskog sveučilišta za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace), u okviru inicijative Erasmus+ “Europska sveučilišta – razvoj nove duboke institucionalne transnacionalne suradnje“, Sveučilište u Mostaru se našlo među ovih sedam novih saveza, za koji je predviđen iznos od gotovo 14,4 milijuna eura za početno razdoblje financiranja od četiri godine. Europsko sveučilište za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace) je osnovano pod vodstvom njemačkog Philipps-Universität Marburg.

Savezi europskih sveučilišta okupljaju novu generaciju Europljana koji mogu studirati i raditi u različitim europskim zemljama, na različitim jezicima i u različitim sektorima i akademskim disciplinama. Zahvaljujući ovim savezima, studenti mogu steći diplomu kombiniranjem studija u više europskih zemalja, što doprinosi međunarodnoj konkurentnosti visokoškolskih ustanova u Europi, prenosi Klix. 

U jesen 2023. godine, povjerenstvo će objaviti sljedeći Erasmus+ poziv za dostavljanje prijedloga, u nastojanju da ostvari zacrtani cilj europske strategije za sveučilišta da se do sredine 2024. godine proširi na 60 saveza europskih sveučilišta sa više od 500 sveučilišta.
 

0%