play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Francuska zbog nereda planira proglasiti izvanredno stanje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvat će svoj kabinet na drugi krizni sastanak u dva dana, nakon golemih nereda koji su izbili širom zemlje. Sastanak će se odviti u trenucima kad desni i krajnje desni političari zahtijevaju proglašenje izvanrednog stanja.

Izvanredno stanje daje posebne ovlasti vlastima kada se smatra da su institucije zemlje “pod prijetnjom”. To omogućuje vladi da uvede policijski sat, zabrani okupljanja i javne događaje.

Razmjeri uništenja koje je vidljivo ovog jutra širom Francuske vjerojatno će pojačati pozive za proglašenjem izvanrednog stanja. Potpredsjednik Senata, Roger Karoutchi, već je tvitao da bi neproglašavanje izvanrednog stanja bila “greška”.

No, francuska vlada mogla bi biti oprezna prema koraku za koji nema puno presedana. Izvanredno stanje proglasio je predsjednik Jacques Chirac tijekom nereda u predgrađima 2005. godine. To je bio prvi put da je ta mjera proglašena u 50 godina.

Kako prenosi Index, deset godina kasnije, francuska vlada proglasila je izvanredno stanje nakon terorističkih napada u Parizu 2015. godine. Mjera je trajala dvije godine. Jučer je više vladinih ministara izjavilo da se izvanredno stanje ne razmatra.

Hoće li to i dalje biti njihov stav dok se nasilni prosvjedi intenziviraju, ostaje za vidjeti.

0%