play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

WHO označila aspartam kao mogućeg uzročnika raka

WHO planira proglasiti jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača aspartam kao mogućim uzročnikom rata.

Spomenuti proizvod se nalazi u brojnim pićima, poput Coca-Cole, u nizu gaziranih pića, sve do žvakaćih guma. Ovo proizlazi iz istraživanja Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), odjela za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

IARC, čiji je zaključak finaliziran ranije ovog mjeseca nakon sastanka vanjskih stručnjaka grupe, ima za cilj procijeniti je li nešto potencijalna opasnost ili ne, na temelju svih objavljenih dokaza.

Takvu preporuku daje drugi stručni odbor WHO-a za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te nacionalni regulatori.

Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite tvari, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamijene ih alternativama.To je dovelo do kritika da IARC-ove procjene mogu zbuniti javnost.

Aspartam je u fokusu WHO-ov odbora za aditive, koji zasjeda od lipnja i bit će objavljen 14. srpnja. Od 1981. JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.

Istraživanja pokazuju da bi odrasla osoba teška 60kg morala popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića – ovisno o količini aspartama u piću – svaki dan da bi bila u opasnosti. Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Europu, uvelike dijele njegovo stajalište.Glasnogovornik IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e povjerljivi do srpnja, ali je dodao da su “komplementarni”, a zaključak IARC-a predstavlja “prvi temeljni korak u razumijevanju kancerogenosti”.

Što će se na kraju dogoditi i hoće li lobi industrije pića pobijediti vidjet ćemo uskoro.

0%