play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Zaraza afričke kuge registrirana na 20 gazdinstava u BiH

U Bosni i Hercegovini su u 20 gazdinstava registrirani slučajevi obolijevanja svinja od afričke kuge, zbog čega su poduzete mjere koje uključuju uklanjanje zaraženih životinja i zabranu njihova transporta.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske izvijestilo je da je bolest potvrđena u selima u Semberiji, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Do danas je od afričke kuge uginula 31 svinja.

Zaraza je registrirana na 20 gazdinstava gdje je ukupno 498 svinja, od kojih je dio eutanaziran, a ostale su u postupku uklanjanja. 

Ministarstvo je najavilo kako će nastaviti pratiti situaciju i poduzimati mjere s ciljem suzbijanja i sprječavanja širenja te zarazne bolesti.

Pozvalo je vlasnike svinja da svaku smrt životinja prijave veterinarskom inspektoru ili veterinaru. Zabranjeno je premještanje životinja, a ograničeno je i njihovo kretanje na farmama. Vlasti su naložile postavljanje dezinfekcijskih barijera. 

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje izvan poslovnog prostora.

Zabranjen je i rad stočnih tržnica na teritoriju grada Bijeljine.

0%