if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Narodna biblioteka Mostar organizira projekt “Pet dana bez ekrana”

Narodna biblioteka Mostar u suradnji s Nastavničkim fakultetom Mostar i Udruženjem mladih NEOS organizira projekt “Pet dana bez ekrana”.

Moderno društvo napreduje izuzetno brzo, a tehnološki napredak – koji donosi mnoge blagodati – često može dovesti do nepredviđenih negativnih posljedica. Kao primjer toga je sve veće oslanjanje na tehnologiju u aspektima života u kojima tehnologija, po mišljenju mnogih, nije adekvatno sredstvo za postizanje primarnog cilja, ističu iz Narodne biblioteke.  

Navode kako su svjesni da je ovisnost djece o mobitelima postao sve veći problem u suvremenom društvu te da su mobiteli postali neizostavni dio svakodnevnog života djece i mladih, pružajući im pristup neograničenom svijetu informacija, komunikaciji i zabavi.

Međutim, dodaju dalje, pretjerano korištenje mobitela može dovesti do različitih oblika ovisnosti s negativnim posljedicama na djetetov razvoj. Pojam nomofobija koristi se za opisivanje psihološkog stanja u kojem se ljudi boje da će ostati bez mobitela. Djeca koja pate od nomofobije postaju tjeskobna i nesigurna kad su odvojena od svojih mobitela.

Projekt “5 dana bez ekrana” je projekt koji polazi od pretpostavke da je problematika pretjeranog korištenja i ovisnosti o medijima kod djece i mladih već toliko uznapredovala i nadrasla mogućnosti “otpora” te im je nužno pomoći metodama, aktivnostima i načinima koji podstiču zanimanja mladih i djece. 

Narodna biblioteka Mostar će u sklopu spomenutog projekta organizirati razne aktivnosti: čitanje, čitalački izazovi, druženja, radionice, društvene igre, zabava, sportski izazovi, odlazak na more, upoznavanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine, druženja s književnicima, biblioterapija, natjecanja, muzika.

Projekat počinje 3. srpnja i trajat će pet dana u Stocu.

Sudionici će moću uživati u različitim aktivnostima, a jedini uvjet je da ne nose svoje mobilne telefone, priopćeno je iz Narodne biblioteke Mostar.

“Smatramo da je ovaj projekt izuzetno koristan kako bi djeca razvila određene vještine, kako bi se družili, čitali, pisali, razvijali natjecateljski duh i slično”, kazali su.

0%