if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zenički rudari još nisu dobili plaću za mjesec travanj

Radnički neposluh rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, u koji su stupili 25. svibnja, još uvijek je na snazi, a rudari ni jutros nisu sišli u jamski pogon “Raspotočje”, u kojem će jedino i biti nastavljena proizvodnja u narednom razdoblju.

Očekivalo se da će krajem prošlog tjedna biti obnovljena proizvodnja, a nakon odluke vladajućeg društva Javnog preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine da zeničkom rudniku odobri novac za isplatu svih blokada, osim za tužbe i izvršne sudske presude radnicima koji su još uvijek zaposleni u tom poduzeću.

Od njih se zahtijevalo da privremeno, do godinu dana, odustanu od blokade poduzeća te da im se potraživanja za doprinose po osnovu mirovinskog osiguranja isplate naknadno.

-Ništa se nije promijenilo. Radnici nisu dobili plaću i njihova je odluka da neće krenuti na posao, dok ne dobiju novac za plaće na svoje račune. Sada je na bankama da što prije rasknjiže sve te naloge za isplatu, ali ne možemo prognozirati kada bi to moglo biti gotovo pa tako ni kada bi mogla biti obnovljena proizvodnja. Na neke stvari ne može se utjecati pa tako ni mi iz Sindikata – kaže predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” RMU Zenica Nedžad Duraković.

On ističe kako su spiskovi radnika za sastav brigada pripremljeni, ali se za obnovu proizvodnje čeka isplata travanjske plaće te nakanda za topli obrok.

Menadžment poduzeća, naime, prošli je tjedan donio odluku da će, zbog racionalizacije troškova, prvo na mjesec dana, a onda možda i za stalno, obustaviti rudarske radove u pogonu “Stara jama”, a svi proizvodni radnici iz tog pogona bit će prebačeni na rad u pogon “Raspotočje”, koji će, tako, imati dovoljno radne snage za proizvodnju na mjesečnom nivou od oko 35.000 tona.

Procjena je da bi ta proizvodnja bila dostatana za normalno funkcioniranje zeničkog rudnika, dok bi višak radnika bio zbrinut u sklopu socijalnog programa, koji je u pripremi.

0%