if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zenica: Zatvara se rudik “Stara jama” zbog nedostatka radnika

Pogon Stare jame bit će zatvoren, priopćeno je danas rudarima zeničkog rudnika, a računi su im još uvijek blokirani, ali zbog tužbi njihovih radnih kolega.

Na kapiji pogona Stara jama danas su se ponovo okupili zenički rudari koji su tražili odgovore od Uprave dokle se došlo u pregovorima sa komoratima koji su pokrenuli tužbu protiv rudnika.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica, je kazao da je bilo više od 20 tužbi koje su blokirale deblokadu računa te da su danas samo četiri radnika koja, kako je kazao, za “taoce” drže 860 obitelji.

“Mi smo imali podršku glavnog sindikata i drugih rudnika, ali ovaj problem je među nama i mi ga sada moramo riješiti. Sredstva su osigurana samo je potrebno razgovarati s ovim ljudima da zalede tužbe te da se pokuša riješiti ova situacija”, kazao je Avdić.

Dodao je da se o najavi zatvaranja pogona Sindikat ništa ne pita, ali da će se boriti da niko ne ode na ulicu i da svi rudari iz Stare jame budu zbrinuti.

“Nemamo ljudi za dvije jame. Skoncentrirat ćemo se u jednu i radit ćemo na proizvodnji”, dodao je Avdić.

Nadzornik smjene u Raspotočju Nedžad Duraković je kazao da je ova odluka donesena kako bi se povećala proizvodnja te da će svaki radnik sigurno doprinijeti tome.

Direktor RMU Zenica Mensur Hukić je kazao da je budućnost rudnika u reorganizaciji koja podrazumijeva zatvaranje pogona Stare jame.

Pojašnjava da je rudniku nedostaje radnika, da se na natječaje niko ne prijavljuje, te da će nakon privremenog zatvaranja Stare jame u roku od 30 dana biti donesena odluka i o stalnom zatvaranju.

Optimalna količina uglja koja je potrebna na mjesečnom nivou iznosi 350.000 tona.

Za sada nije poznato u kojem smjeru će ići organizacija rada u Raspotočju i da li će i na koji način svi radnici biti zbrinuti, ali ni da li će tijekom dana biti postignut dogovor sa preostala 4 radnika kako bi se deblokirao račun i isplatila sva potraživanja.

0%