play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Slika Pabla Picassa prodana za 3,4 milijuna eura

Slika Pabla Picassa “Buste de femme” (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije smrti 1971., prodana je u ponedjeljak na aukciji u njemačkom gradu Kolnu za 3,4 milijuna eura.

Ponude su bile iznad očekivanja, izjavila je u ponedjeljak navečer glasnogovornica aukcijske kuće Van Ham. Najvišu ponudu dao je telefonom ponuditelj iz Švicarske.

Bilo je to prvi put u najmanje 25 godina da je velika slika španjolskog umjetnika stavljena na aukciju u Njemačkoj, prema aukcijskoj kući Van Ham.

Povjesničari umjetnosti prepoznali su u slici Picassovu drugu ženu, Jacqueline Roque (1927.-86.), s čijeg je posjeda izvorno potjecala. Došla je iz njemačke privatne zbirke čija je ukupna vrijednost procijenjena na 10 milijuna eura. Također uključuje djela Louise Bourgeois, Paula Kleea, Sigmara Polkea, Egona Schielea i Kurta Schwittersa.

Picasso, koji je umro prije 50 godina, napravio je ukupno 400 portreta Roque, koja je bila 46 godina mlađa od njega. Nekadašnja prodavačica keramike kasnije je zabranila njegovoj djeci da prisustvuju Picassovu pogrebu. Umrla je 1986. godine.

0%