if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Finski akcijski spektakl “Sisu” uskoro u kinima

U bh. kina od četvrtka, 8.lipnja, stiže finski ratni akcijski spektakl “Sisu” smješten u vrijeme kraja Drugog svjetskog rata kada su nacisti već bili pri kraju.

Smješten u daleku Laplandsku divljinu Finske, koja je poslužila za predivne kadrove koji evociraju usporedbe s vesternom, “Sisu” je divlja avantura od početka do kraja koja želi gledatelje šokirati svojom nasilnom brutalnošću, ali i zabaviti sekvencama apsolutne nadmoći glavnog lika Aamatija – veterana finskog rata sa Sovjetima 1939. godine.

Necenzurisani trailer filma pokazuje spoj modernog stila i prekrasne kinematografije s akcijskim scenama koje daju hommage 80-im i 90-im.

Tijekom posljednjih očajničkih dana Drugog svjetskog rata, usamljeni tragač zlata (Jorma Tommila) sreće se sa nacistima u akciji spaljivanja zemlje pri povlačenju u sjevernoj Finskoj. Kada mu nacisti ukradu zlato, ubrzo shvataju da nije riječ o običnom rudaru. Bez obzira na prepreke koje nacisti stavljaju pred njega, on će ići do kraja kako bi vratio svoje zlato – čak i ako to znači ubijanje svakog nacista koji mu se nađe na putu.

“Sisu” najavljuju kao spoj napeto koreografiranih scena borbe i gotovo superherojske nadmoći glavnog lika viđenih u serijalu filmova o John Wicku, spektakularnih, nabrijanih akcijskih scena po kojima je hvaljen Mad Max serijal te Tarantinovskog pomaknutog humora i šarene, prekrasne kinematografije putem koje zabačena Laplandska divljina Finske daje filmu poseban štih klasika westerna.

Trenutno na temelju ocjena kritičara na stranici Rotten Tomatoes ima 94 posto, gdje ga opisuju “nečuveno zabavnim” i “divljom vožnjom koja se mora pogledati”. Premijeru je imao na Toronto Film Festivalu, a na Sitges festivalu u Španjolskoj osvojio je čak četiri nagrade – za najbolji film, glavnog glumca, kinematografiju i muziku.

Filmovi kultnog finskoj autora Jalmarija Helandera su uvijek rađeni u svojevrsnoj posveti akcijskim hitovima 80-ih i 90-ih, ali podignuti na višu razinu urnebesnim, zabavnim i nesvakidašnjim autorskim stilom te fantastičnom i zastrašujućom interpretacijom glavnog lika od strane najvećeg finskog glumca današnjice Jorme Tommile.

Šta “Sisu” zapravo znači? Saznajte uskoro na kino-platnima.

0%