play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Portugal uvodi četverodnevni radni tjedan

Ljevičarska Vlada u Portugalu objavila je da je od danas počeo pilot projekt četverodnevnog radnog tjedna u 100 poduzeća u toj zemlji.

Ana Mendes Godinho, ministrica rada, socijalnog osiguranja i solidarnosti, izjavila je da je uredbom koja je stupila na snagu od 5. lipnja počela praksa smanjenja tjednog rada na četiri dana bez financijskih promjena za poslodavca i uposlenike koji dobrovoljno sudejluju u projektu.

Izdvajanja za ovaj projekat ukupno će koštati 350.000 eura. U sklopu pilot projekta planirano je smanjenje radnog vremena tijekom tjedna sa 40 na 32 sata.

Poduzeća koje sudjeluju u projektu pripremit će izvještaj tako što će podijeliti informacije o pitanjima kao što su produktivnost, troškovi i nivo zadovoljstva zaposlenika poduzeća i osoblja prije, tijekom i nakon eksperimentalne faze četverodnevnog radnog tjedna.

Vlada Portugala ne pruža nikakve pogodnosti ili subvencije, a poduzećima i zaposlenicima koji sudjeluju u pilot projektu ostavlja mogućnost da sami donose odluke.

Belgija je u studenom 2022. godine bila jedna od prvih država koja je započela četverodnevni radni tjedan, o čemu se sve više raspravlja u svijetu, posebno nakon pandemije COVID-19.

Neke skandinavske zemlje, poput Švedske i Finske, također provode eksperimente sa četverodnevnim radnim tjednom.

Španjolska je također početkom ove godine počela sa eksperimentalnom fazom četverodnevnog radnog tjedna u 41 poduzeću. Vlada Španjolske daje i do 200.000 eura kako bi potakla kompanije da sudjeluju u ovom testiranju.

0%