if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vlada RS predstavila mjere za prevenciju vršnjačkog nasilja

Vlada Republike Srpske usvojila je program mjera za prevenciju i sprječavanje vršnjačkog nasilja u školama i đačkim domovima. Rađen je u skladu sa zaključkom nakon izvanredne sjednice održane nakon tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Kako je istaknula ministrica prosvjete i kulture Željka Stojičić fokus nije bio na represivnim mjerama već na promociji nenasilja. Predviđeno je usvajanje zakonodavnog okvira za prevenciju nenasilja.

“Radit ćemo na tome da zakonske odredbe koje treba prilagoditi realizaciji mjera, da to i uradimo”, kazala je ministrica najavljujući da će dva protokola vezana za zanemarivanje i vršnjačko nasilje biti objedinjena u jedan dokument.

Svaka škola bi u narednom razdoblju trebala donijeti sopstveni kodeks ponašanja. Osim toga, predviđeno je poboljšanje materijalnih i tehničkih uvjeta u školama.

“Mislim da je potrebno da se uradi video nadzor u svim školama u kojima nije uveden, mislim da je potrebno osigurati skole dodatnom rasvjetom i bavit ćemo se ograđivanjem naših školskih objekata kako bi cjelina škole i prostor oko škole bili kompaktni”, rekla je Stojičićeva najavljujući i unapređenje mehanizma školskog dežurstva kako bi i uloga školskog noćnog čuvara bila redefinirana i kako bi on bio na raspolaganju tijekom nastavnog procesa.

Škole će na raspolaganju imati jedinstven obrazac za za evidenciju nasilja, a za učenike će biti rađen tiskani i edukativni materijal za prepoznavanje nasilja u školama i školskim domovima. Također, kao mjeru predstavila je i unapređenje sistema anonimne prijave nasilja putem sandučeta povjerenja.

Već od naredne školske godine u nastavni plan i program bit će uvršten novi predmet humanost i sigurnost za deveti razred. Osim toga u srednjim školama isti predmet će biti izborni. Plan je ojačati i stručne službe kako bi se osigurala zastupljenost svih suradnika u svim školama.

Stojičićeva je istaknula i kako će se raditi na jačanju odgojne uloge nastavnika i stručnih suradnika kao i kompetencija direktora ponovno negirajući politički uticaj u školama. Plan je unaprijediti i primjenu postojećih programa u školama za prevenciju nasilja, kao i uključiti roditelje kao i širu zajednicu aktivnosti u školama vezane za prevenciju nasilja.

U narednom razdoblju trebala bi biti sprovedena i medijska kampanja za prevenciju nasilja u školama, a opredjeljenje Minustarstva je da ne uvodi zabranu unošenja telefona u škole. Najavila je i da će biti rađeno na izradi i ugradnii softvera koji bi onemogućio učenicima pristup neželjenim sadržajima na internetu tijekom boravka u školama.

Za realizaciju ovih mjera, procjene su, bit će potrebno oko 23 milijuna maraka.

0%