if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

SBK: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike

Nakon imenovanja nove Vlade Kantona Središnja Bosna na sjednici Sabora KSB održanoj u ponedjeljak, jučer je u Travniku održana 1. redovita sjednica Vlade KSB. Bila je to prilika za razmjenu iskustava, analizu dosadašnjih aktivnosti i razmatranje budućih planova za mandatno razdoblje do 2026. godine.

Jedan od ključnih aspekata današnje sjednice bila je prezentacija Smjernica ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje od 2024. do 2026. godine, koju je predstavila ministrica financija KSB, Mirjana Plavčić iz HDZ BiH. Ove smjernice rezultat su temeljite analize trenutne situacije i ciljeva regije te predstavljaju važan fiskalni okvir za daljnje provođenje ekonomske politike Vlade KSB.

Ministrica Plavčić istaknula je ključne elemente Smjernica, koje uključuju poticanje gospodarskog rasta, ulaganje u razvoj infrastrukture, obrazovanje i turizam, demografsku obnovu, digitalizaciju javne uprave te povećanje transparentnosti i odgovornosti u upravljanju javnim resursima. Ove smjernice imaju za cilj stvaranje povoljnog okruženja za privlačenje investicija, stvaranje novih radnih mjesta i promicanje održivog razvoja. Ministrica je također naglasila da su Smjernice usklađene sa zakonskim rješenjima i propisima svih razina vlasti. U skladu s tim, Vlada KSB će se usredotočiti na provedbu proračunskog financiranja sukladno zakonskim propisima, s ciljem postizanja fiskalne održivosti i kontroliranja rashoda.

Ministrica Plavčić istaknula je da je zahvaljujući odgovornoj politici Vlade, posebice Ministarstva financija, KSB izašla iz dugogodišnjeg deficita te sada ulazi u stanje suficita. Trenutno stanje zaduženosti ŽSB iznosi 1,3%, dok je Zakonom o dugu i zaduživanju dopušteno zaduženje do 10%. Planirano je kreditno zaduženje prema Smjernicama za 2024. godinu uz uvjet da se raspodjela kreditnih sredstava planira u Programu javnih investicija. Ministarstvo financija stoga poziva Vladu da u narednih pola godine pripremi projekte, unese ih u Program javnih investicija i stvori preduvjete za kreditno zaduženje.

Sveukupno, predstavljene Smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2024. – 2026. godine pružaju jasnu viziju i smjer za razvoj Središnje Bosne. Kroz odgovornu i fokusiranu provedbu tih smjernica, očekuje se daljnji napredak Kupanije Središnja Bosna u postizanju gospodarskog rasta, poboljšanja infrastrukture, promociji održivosti i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja.

0%