if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Elon Musk se vratio na poziciju najbogatijeg čovjeka na svijetu

Elon Musk, vlasnik Tesle i SpaceX vratio se na poziciju najbogatijeg čovjeka na svijetu nakon što ga je krajem 2022. godine prestigao vlasnik modnih brendova LVMH francuza Bernarda Arnaulta.

Prema podacima Bloomberg Billionaires, neto vrijednost direktora Tesle (TSLA) sada oko je 192 milijarde dolara, u poređenju sa 187 milijardi dolara izvršnog direktora LVMH (LVMHF) Bernarda Arnaulta.

Dva centimilijardera, termin koji se koristi za ljude s bogatstvom većim od 100 milijardi dolara, mjesecima su se borili za prvo mjesto.

Ovaj tjedan, Arnaultovo bogatstvo je palo nakon pada dionica LVMH-a u srijedu, prema proračunima Bloomberga.

Arnault je nadmašio Muska u prosincu, jer je njegovo bogatstvo poraslo zbog buma u prodaji luksuzne robe koja je pomogla u povećanju cijene dionica LVMH-a. LVMH, jedan od najvećih svjetskih konglomerata, dom je brendova uključujući Louis Vuitton, Dior i Celine.

U međuvremenu, Musk je posljednjih godina uživao u velikom usponu na svjetskoj listi bogataša jer je njegovo bogatstvo direktno povezano s bogatstvom Tesle, proizvođača električnih automobila. Njegova najveća imovina su dionice kompanije, čiji je vlasnik oko 13 posto, prema Bloombergu.

Osim Tesle, Musk je također izvršni direktor SpaceX-a, kompanije za istraživanje svemira, i vlasnik društvene mreže Twitter (TWTR).

Dionice LVMH-a ove godine su porasle za 19,7 posto, dok su Tesline porasle za 65,6 posto u godini do danas.

0%