play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Svjetski dan multiple skleroze

Svjetski dan multiple skleroze (MS) obilježava se 30. svibnja s ciljem podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o toj bolesti, te u cilju pružanja podrške oboljelim od MS-a.

Multipla skleroza (MS) je progresivna i degenerativna bolest koja pogađa središnji živčani sustav, uključujući mozak, optički živac i leđnu moždinu, a kvalitetnom suradnjom ljekara i oboljelih može se umnogome poboljšati kvaliteta života oboljelih.

Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine.  Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca. U Federaciji Bosne i Hercegovine u 2021. godini, registrirano je 811 oboljelih osoba sa stopom obolijevanja od 37 na 100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih je u grupi od 20 do 59 godina, što čini 68,9% ukupnog broja. Smrtnost od multiple skleroze u istom periodu iznosila je 1,0 na 100.000 stanovnika, sa 21 umrlom osobom.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine najavio je za utorak u Sarajevu obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze, u suradnji sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo.

Programom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze planirano je puštanje u zrak biorazgradivih i neštetnih za okoliš balona, ispred i sa balkona Zgrade zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

0%