play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Cannes: Zlatna palma pripala filmu “Anatomija pada”, počasnu palmu dobili i Douglas i Ford

Na 76. filmskom festivalu u Cannesu najprestižniju nagradu, Zlatnu palmu, osvojio je u subotu film Anatomija pada, sudska drama u režiji francuske redateljice Justine Triet.

Triet je time postala treća redateljica koja je osvojila prestižnu nagradu festivala u Cannesu. Psihotriler Anatomija pada govori o uspješnoj i modernoj autorici koja je optužena za ubojstvo svog muža. Grand prix je dobio film Zona interesa u režiji britanskog redatelja Jonathana Glazera.

Film rekonstruira obiteljski život zapovjednika koncentracijskog logora Auschwitza kako bi podsjetio na tezu o “banalnosti zla”. Zastrašujuć pogled na idilični obiteljski život njemačkog časnika stacioniranog u nacističkom logoru smrti temelji se na istoimenom romanu Martina Amisa, koji je umro za trajanja festivala.

Aki Kaurismaki dobio je nagradu žirija za Palo lišće.

Francuski redatelj Tran Anh Hung osvojio je nagradu za najbolju režiju za The Pot-au-Feu, priču o sredovječnoj ljubavi i kulinarskom užitku koja se odvija u Francuskoj, ponovno okupivši bivše partnere u stvarnom životu Juliette Binoche i Benoîta Magimela.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Koji Yakusho za ulogu čistača toaleta u filmu Wima Wendersa Savršeni dani, a žensku Merve Dizdar za Suhe biljke, školsku dramu o učitelju čija je karijera ugrožena optužbom za seksualno zlostavljanje. U konkurenciji za nagradu ove je godine bio 21 film.

Počasnu zlatnu palmu prije nekoliko dana dobili su Michael Douglas i Harrison Ford.

0%