play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Devet godina nakon ubojstva Joze Kafadara još uvijek nitko nije odgovarao

Danas 27.5.2023. navršava se devet punih godina od ubojstva Joze Kafadara, koji je 27. svibnja 2014. godine ubijen dok se, jašući vlastitog konja, vraćao kući iz susjedstva. Pronađen je u selu Šušanj koje administrativno pripada općini Zenica. Zašto za ovakvo hladnokrvno ubojstvo, koje je počinjeno iz automatske puške, pri čemu je ispaljeno više pojedinačnih hitaca, ni dan danas nitko nije odgovarao?

Tko je i zašto ubio Jozu Kafadara, nije otkriveno ni devet godina kasnije. Unatoč raznim tragovima i
pronađenim potencijalnim dokazima, saslušanim brojnim svjedocima, ni devet godina kasnije još nitko nije osumnjičen za ovaj zločin.

Obitelj traži maksimalan angažman istražitelja, koji unatoč svim dostupnima sredstvima, tragovima i
dostupnim informacijama, ne daju apsolutno nikakve rezultate. Postavlja se pitanje je li ovakav izostanak inicijative nadležnih istražnih tijela rezultat nedostatka odgovornosti, nedostatka volje za rješavanjem ovakvog brutalnog zločina ili jednostavno nedostatka znanja? Što je potrebno poduzeti da bi se napravio iskorak u vezi s rješavanjem zločina teškog ubojstva?

Istragu od početka vodi Federalna uprava policije i tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije, koja je u potpunosti prestala izvještavati obitelj Kafadar o bilo kakvim pomacima i koracima koje poduzima u vezi s tim.

Ono što najviše zabrinjava jest činjenica da su unatoč svim pronađenim tragovima sve istražne aktivnosti praktično obustavljene. Podsjećamo da je na mjestu zločina pronađen i izoliran DNK, pri čemu su povezani i pronađeni veliki brojevi lokusa, što ukazuje na to da bi počinitelj mogao biti netko iz lokalne zajednice. No, bez obzira na dostupne podatke i informacije, aktivnost istražitelja u potpunosti je izostala.

Užasava pomisao na to da je ubojica i dalje na slobodi i postavlja se pitanje hoće li krivac ikada biti priveden pravdi i procesuiran, ako istražna tijela ne rade svoj posao i ne poduzimaju ništa po pitanju pronalaska krivca?!

Obitelj nudi nagradu onome tko bude dati informacije koje bi dovele do otkrića počinitelja i poziva da se jave u Federalnu upravu policije ili nekome od članova uže obitelji.

Mole se institucije da nastave i ubrzaju istragu.

0%