play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Odobreno testiranje moždanih čipova na ljudima

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu multimilijardera Elona Muska, priopćila je da je dobila odobrenje za testiranje moždanih čipova na ljudima.

Odobrenje je dala Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA), a riječ je o čipovima – implantatima kojima se želi omogućiti da osobe s invaliditetom ponovno budu pokretne, i to povezivanjem mozga i računara.

Neuralink još ne namjerava skoro pozivati one koji bi dobrovoljno sudjelovati u testiranju. Prethodni Muskovi pokušaji početka testiranja bili su neuspješni.

FDA je ranije odbio zahtjev za testiranje iz sigurnosnih razloga. Muskova kompanija se nada da će pomoći u liječenju stanja kao što su paraliza i sljepoća. Čipovi, koji su testirani na majmunima, napravljeni su tako da tumače moždane signale i prenose ih preko Bluetootha.

Najavljeno je da će testiranja biti opsežna kako bi se prevladali tehnološki i etički izazovi, a kako bi čipovi u konačnici bili što dostupniji. Neuralink, koji je osnovan 2016., više puta je precijenio brzinu razvoja ovih čipova.

Prvobitni cilj je bio da se u ljudski mozak počnu ugrađivati 2020., a potom je rečeno da će se to desiti 2022. Kompanija je negirala navode da je tijekom testiranja narušila dobrobit životinja.

Neuralinkova najava o testiranju moždanih čipova na ljudima je uslijedila nakon nedavne objave švicarskih istraživača o također moždanim čipovima.

Naime, objavljeno je da je paralizirani Nizozemac mogao hodati zahvaljujući čipu koji bežično prenosi misli na njegove noge i stopala, prenosi BBC.

0%