play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

U Španjolskoj traže otvaranje javnih trgovina, rast cijena hrane je nekontroliran

Španjolska politička stranka ima plan da pokrene lanac javnih supermarketa, koje financira vlada, kako bi kontrolirali cijene namirnica.

Podemos, manjinska ljevičarska stranka u koaliciji socijalističke vlade, nada se da će ta ideja biti realizirana te navode da je korisna.

Rastuće cijene hrane dostigle su rekordnu vrijednost u veljači kada su se povećale za 16,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Iako je španjolska vlada uvela smanjenje PDV-a na neke osnovne prehrambene proizvode cijene nisu značajno pale.

Mišljenja Španjolaca oko ove ideje su podijeljena. Dok jedni misle da je ideja dobra, drugi su stava da nema smisla snižavati cijene u trgovinama, jer su na kraju građani ti koji će više platiti kako bi nadoknadili gubitke poduzeća.

“Nema smisla snižavati cijenu korpe za kupovinu, a zatim povećavati poreze jer javni lanac supermarketa naglo gubi novac”, kaže jedan od građana.

Ljevičarska stranka pobija ove argumente i nastavlja da se zalaže za stvaranje javnih supermarketa.

Mnoge obitelji moraju da kupuju hranu lošijeg kvaliteta jer su cijene onoga što bi htjeli kupiti previsoke. Cijene su porasle za oko 30 posto, dvostruko više od indeksa potrošačkih cijena hrane.

Ideja je da se otvori prvih 1.000 prodavnica u općinama s više od 20.000 stanovnika. Podemos ima za cilj snižavanje cijena proizvoda, uz istovremeno plaćanje većeg broja proizvođača i pružanje pristojnih uvjeta rada zaposlenima.

Stranka krivi privatne supermarkete da “manipuliraju” s cijenama hrane i “pohlepno se ponašaju, što nije iznenađujuće, ali je nečuveno”.

Prema računici stranke, koristi će biti više nego troškova, jer bi se otvorilo do 50.000 novih radnih mjesta. Plan bi također pomogao malim poduzećima kroz alijansu u kojoj bi državni lanac bio njihov distributer.

Dok Podemos zagovara ideju supermarketa koji financira vlada, španjolski lanci distribucije su tu ideju odlučno odbacili.

U Europi, Španjolska nije prva zemlja koja razmišlja o ovoj opciji. Poljska je to razmatrala prije tri godine kada je vlada predložila stvaranje lanca prehrambenih proizvoda u državnom vlasništvu za pomoć poljoprivrednicima.

0%